Доступність посилання

ТОП новини

Саміт «Групи семи» розпочинається в Німеччині


Господинею саміту є канцлер Німеччини Анґела Меркель (у центрі)
Господинею саміту є канцлер Німеччини Анґела Меркель (у центрі)

В околицях німецького міста Гарміш-Партенкірхен у неділю, 7 червня, відкривається дводенний саміт «Групи семи».

Як і в 2014 році, Росію до цього клубу не запрошують. В інтерв’ю перед початком зустрічі світових лідерів канцлер Німеччини Анґела Меркель пояснила це тим, що політика Москви щодо України не відповідає стандартам держав, які «поділяють такі цінності, як демократія і верховенство закону».

Перед початком саміту в Німеччині Україну 6 червня відвідали двоє його учасників – прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе і його канадський колега Стівен Гарпер. Обидва ці лідери заявили, що підтримують територіальну цілісність України.

Перед цим у п’ятницю президенти України Петро Порошенко та США Барак Обама під час телефонної розмови скоординували позиції сторін щодо тиску на Росію перед самітом «Групи семи». У суботу Порошенко також мав розмову з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

Планується, що лідери семи провідних промислово розвинених країн світу розглянуть відносини Заходу з Росії з огляду на загострення ситуації в зоні конфлікту на сході України, а також обговорять широкий спектр міжнародних проблем.

У суботу в Гарміш-Партенкірхені відбулися сутички між поліцією і учасниками демонстрації протесту проти саміту, є потерпілі з обох боків.

У демонстрації брали участь активісти різних рухів, серед них були борці з бідністю, захисники навколишнього середовища, оборонці прав біженців тощо. За словами організаторів, у заході брали участь близько семи з половиною тисяч осіб, за даними поліції – 3600.

XS
SM
MD
LG