Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган закликав турецькі партії до відповідальної поведінки


Реджеп Тайїп Ердоган
Реджеп Тайїп Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав турецькі політичні сили поводитися відповідально, щоб зберегти «атмосферу стабільності і впевненості» у країні.

Ердоган заявив про це 8 червня після того, як стало відомо, що його Партія справедливості і розвитку (AKP) не змогла здобути необхідну для формування уряду більшість за результатами парламентських виборів – уперше за 13 років.

За майже завершеним підрахунком голосів, соратники Ердогана здобули близько 41 відсотка, на відміну від результатів 2011 року, коли ця політична сила набрала майже половину голосів виборців.

За нинішніми результатами, Партія справедливості і розвитку здобуває 258 місць у 550-місному парламенті. Щоб мати можливість сформувати однопартійний уряд, їй треба на 18 місць більше.

На даний час жодна з партій не заявила про бажання приєднатися до коаліції з AKP.

За результатами виборів, до парламенту Туреччини також проходить головна курдська партія, якій вдалося, за попередніми даними, здобути 13 відсотків голосів і подолати 10-відсотковий прохідний бар’єр.

Друге і третє місце, за попередніми даними, займають опозиційна Республіканська народна партія (близько 25%) і правий Національний рух (16,5%).

Такі результати називають поразкою партії Ердогана, яка сподівалася здобути достатню підтримку на виборах для того, щоб внести зміни до конституції для зміцнення влади президента.

XS
SM
MD
LG