Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко схвалив денонсацію угоди з Росією про транзит російських військових до Молдови


Президент України Петро Порошенко підписав закони про денонсацію угод з Росією щодо військових міждержавних перевезень та транзиту через Україну російських військових до Молдови, повідомляє прес-служба президента.

Документи, дія яких припиняється, були підписані 25 листопада 1995 року.

Угода про транзит через територію України військових Росії, які тимчасово перебувають на території Молдови, встановлювала порядок, умови та особливості транзитного переміщення, надання дозволів та контроль з боку української сторони.

Угода про організацію військових міждержавних перевезень та розрахунки за них врегульовувала питання перевезення військових формувань, яке здійснювалося залізничним, повітряним або автомобільним транспортом з України до Росії та з Росії до України, а також з України до інших держав і назад через територію Росії та з Росії до інших країн і назад транзитом через українську територію.

Документи укладалися на 5 років з автоматичною пролонгацією, якщо жодна з сторін за 6 місяців письмово не повідомила про намір припинити його дію.

Придністров’я проголосило незалежність від Молдови в 1990 році, а в 1992 році відбувся збройний конфлікт між Кишиневом і Тирасполем. Росія тримає в сепаратистському регіоні контингент з близько 1200 військовослужбовців, попри неодноразові вимоги Молдови вивести ці війська. «Незалежність» Придністров’я не була визнана жодною державою світу.

XS
SM
MD
LG