Доступність посилання

ТОП новини

У Бельгії затримують підозрюваних учасників «Ісламської держави»


Поліція в Бельгії повідомила про затримання 16 осіб, яких підозрюють в участі в ісламістському угрупованні «Ісламська держава».

За повідомленням, цих людей затримали в перебігу 21 спецоперації, що їх провели одночасно в кількох містах країни.

Спецоперації були спрямовані проти двох окремих, але пов’язаних екстремістських організацій і були здійснені в перебігу розслідування релігійного джигадизму серед чеченської громади Бельгії, повідомили правоохоронці. Більшість затриманих, підозрюваних членів цих салафістських організацій – чеченці за національністю, які пройшли навчання і здобули бойовий досвід у Сирії, Афганістані, Чечні й інших місцях.

За даними слідства, кілька фігурантів справи могли раніше брати участь у боях у Сирії в лавах угруповання «Ісламська держава». Розслідування щодо однієї групи почали в січні, коли з допомогою спецслужб США вдалося перехопити спілкування підозрюваних через мобільний застосунок WhatsApp, а проти іншої в лютому, коли стало відомо про чоловіка, який був поранений вочевидь під час боїв у Сирії й повернувся до Бельгії для лікування.

Одна зі згаданих двох груп, за повідомленням, підозрюється у плануванні теракту в Бельгії, обидві групи також підозрюють у рекрутуванні бойовиків для війни в лавах «Ісламської держави» в Сирії.

У Бельгії, як вважають, найбільший серед європейських країн відсоток населення вже взяв участь у навчанні чи боях на боці «Ісламської держави» в Сирії й Іраку і повернувся назад.

Радикальне ісламістське угруповання «Ісламська держава», яке свого часу відокремилося від ісламістської мережі «Аль-Каїда», захопило минулого, 2014 року значні території на сході й півночі Сирії, а також на північному заході сусіднього Іраку. Воно визнане терористичним в ООН, а також у ЄС і ще понад десятку країн.

XS
SM
MD
LG