Доступність посилання

ТОП новини

Уряд намагається «приручити» Національне антикорупційне агенство?


«Організації з одного комп’ютера друкували документи, одне одному понадавали папери із печатками» – голова Transparency International Україна

Владислав Красінський

Нацагенство, що має запобігати корупції серед державних службовців, може стати кишеньковим органом Кабінету міністрів, заявляють в організації Transparency International Україна. Активісти називають непрозорим відбір членів комісії, яка призначатиме керівництво цього антикорупційного органу, й переконані: якщо на ситуацію не вплинути прямо зараз – Україна може втратити фінансову підтримку з боку міжнародних донорів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Ми просто приїхали, і на столі побачили склад конкурсної комісії. Я передивився список, але людей, які від громадськості, жодної людини я не знав», – описує процес затвердження комісії міністр екології Ігор Шевченко. Каже, що уряд зібрали на засідання раптово, ввечері, про тему зустрічі ніхто не знав. «Я поставив логічне запитання: «Хто ці люди, дайте, будь ласка, нам хоча би біографії», – продовжує Шевченко. – На що мені заступник міністра Кабінету міністрів пан Греба сказав: «Це не твоя справа, ваше завдання зараз – просто затвердити».

Склад комісії з відбору керівників Національного агентства із запобігання корупції Кабмін затвердив, порушуючи норми закону, кажуть у Transparency International Україна.

Відповідно до закону, комісія має обиратися за принципом: 4 представники від громадськості і по одному представнику від парламенту, уряду, президента та керівник Нацагенства з питань державної служби. Втім, активістам здалося підозрілим, що більше половини запрошених громадських організацій проголосували за чотирьох кандидатів.

Під час перевірки біографій виявилося, що деякі організації зареєстровані за однаковою адресою. Проте, найбільше активістів обурює те, що секретаріат Кабміну не перевірив їхній антикорупційний досвід. Докази цього досвіду з’явилися на сайті відомства тільки вночі 10 червня, проте і вони, можливо, недостовірні, заявляє виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара.

Організації, які зареєстровані в одному офісі, з одного комп’ютера друкували документи, одне одному понадавали папери із печатками, прийшли, і в темну за півгодинки обрали собі чотирьох достойників
Олексій Хмара

«І так і вийшло, що організації, які зареєстровані в одному офісі, з одного комп’ютера друкували документи, одне одному понадавали папери із печатками, і взагалі не мають ніякого досвіду антикорупційної роботи – прийшли, в темну, дуже швидко за півгодинки обрали собі чотирьох достойників, яких потім уряд благословив на відбір найкращих борців із корупцією», – зазначає Хмара.

Після виборів представників громадськості до складу комісії заступник міністра Кабінету міністрів Роман Греба заявив, що не погоджується зі звинуваченнями у фальсифікаціях. В коментарі для «Української правди» він сказав, що ніяк не впливав на рішення експертів, а своє завдання із забезпечення відкритого волевиявлення комісії виконав повністю.

«Я, як урядовець, не можу втручатися у ті рішення, яке ухвалює громадянське суспільство. Роль уряду полягала в тому, щоб створити умови для громадянського суспільства зробити своє волевиявлення прозоро, відкрито, не створювати формальних причин для недопуску. Нами в цій частині задача була виконана повністю», – заявив Греба.

В Україні сотні тисяч державних службовців. Новостворене Нацагенство фізично не зможе перевірити всі їхні декларації. І саме від його керівництва залежить, чиї декларації підпадуть під перевірку, впевнена директор «Центру протидії корупції» Дарина Каленюк.

Якщо ми маємо ручне керівництво агенції, тоді ми маємо вплив на вибірковість відбору декларацій. І чотири людини, які відібрані через сфальсифіковану і незаконну процедуру, будуть обирати це керівництво агенції
Дарина Каленюк

«Якщо ми маємо ручне керівництво агенції, тоді ми маємо вплив на вибірковість відбору цих декларацій. І чотири людини, які відібрані через сфальсифіковану і незаконну процедуру, будуть обирати це керівництво агенції», – вважає вона.

На думку директора «Центру протидії корупції», непрозорі вибори також поставили під удар прем’єр-міністра Яценюка перед всіма міжнародними партнерами і донорами України.

«Міжнародний валютний фонд, Європейський союз, Світовий банк в один голос казали, що без ефективної системи контролю і збору декларацій чиновників в Україні не може бути подолана корупція. Без ефективної системи ніякого фінансування в України не буде. І відповідати буде не пан Греба (заступник міністра Кабінету міністрів – ред.), відповідати за провал створення цієї системи буде прем’єр-міністр Арсеній Яценюк».

Громадські активісти переконані, що питання прозорості на виборах до цього органу – надпринципове, і просять прем’єр-міністра провести перевибори, залучивши справжні антикорупційні організації.

Це така кнопка, яка точно почне невідворотні зміни. Як тільки суспільство за допомогою державного органу вчепиться в декларації посадовців, вони вже нікуди не дінуться
Єгор Соболєв
Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

«Це така кнопка, яка точно почне невідворотні зміни. Як тільки суспільство за допомогою державного органу вчепиться в декларації посадовців, вони вже нікуди не дінуться. Їх будуть викидати, вичищати, звільняти, і ми поступово будемо мати справжню державну службу», – сказав голова парламентського комітету з протидії корупції Єгор Соболєв.

Рішення про створення Національного агентства з питань запобігання корупції Кабінет міністрів України ухвалив 18 березня 2015 року. Очікується, що агентство запрацює до кінця цього року.

XS
SM
MD
LG