Доступність посилання

ТОП новини

МЗС протестує проти нового порушення прав Надії Савченко в Росії


Міністерство закордонних справ України висловило в середу рішучий протест у зв’язку з рішенням влади Росії в особі Московського міського суду продовжити арешт Надії Савченко до 30 вересня.

«Безпідставне та неправомірне судове рішення стало черговим підтвердженням небажання Росії дотримуватися визначених у Комплексі заходів для виконання Мінських домовленостей положень, що, серед іншого, передбачає звільнення всіх заручників та осіб, що незаконно утримуються, за принципом «всіх на всіх», – мовиться в заяві МЗС.

Нагадавши, що громадянка України Надія Савченко є народним депутатом України, членом Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи, міністерство наголошує, що російська сторона «вкотре проігнорувала статус Надії Савченко як члена ПАРЄ, що користується європейським парламентським імунітетом, порушивши таким чином взяті на себе зобов’язання в рамках Ради Європи».

Міністерство закордонних справ України категорично вимагає від російської сторони дотримуватися власних зобов’язань, зокрема забезпечити повне виконання мінських домовленостей і, в тому числі, негайно звільнити Надію Савченко і всіх інших громадян України, що незаконно утримуються під вартою на території Росії, мовиться в заяві.

Раніше в середу, 10 червня, в Росії Московський міський суд ухвалив продовжити термін утримання Надії Савченко під арештом, задовольнивши клопотання слідчого, який просив залишити її під вартою на час ознайомлення з матеріалами справи.

Раніше Басманний суд Москви продовжив термін утримання Савченко під вартою до 30 червня.

Наприкінці травня Слідчий комітет завершив розслідування справи Савченко. Тепер вона та її адвокати знайомляться зі справою. Згодом справа має бути передана до прокуратури для затвердження обвинувального висновку та направлена до суду для розгляду по суті.

У Росії Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на сході України і незаконному перетині кордону. Савченко не визнає своєї провини і вважає, що перебуває під вартою незаконно.

Її захист також висловлює думку, що справа сфальсифікована, жодних доказів причетності Савченко до загибелі російських журналістів у слідства немає, а російський кордон вона з власної волі не перетинала.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Та слідство й суд не беруть ці докази до уваги.

На парламентських виборах в Україні в жовтні 2014 року Савченко була обрана народним депутатом від партії «Батьківщина», а потім стала членом постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ, що дає їй міжнародний імунітет.

Росія, член Ради Європи, цього імунітету не визнає. Крім того, Росія заявляє, що Надія Савченко не підпадає під вимогу мінських домовленостей негайно звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

XS
SM
MD
LG