Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в ООН Пауер: Росія підриває легітимність Ради безпеки ООН


Саманта Пауер на майдані Незалежності, 10 червня
Саманта Пауер на майдані Незалежності, 10 червня

Посол США в ООН Саманта Пауер заявляє, що Росія своєю поведінкою підриває легітимність Ради безпеки ООН. Про це вона сказала на зустрічі з журналістами в Києві, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Два моменти суттєво підірвали легітимність Ради безпеки ООН в останні роки. Перший – цинічне використання Росією свого права на вето: 4 рази щодо Сирії й один – щодо України. Використання вето показує, наскільки уразливою є Рада безпеки перед рішенням постійних членів використати цей привілей», – зазначила посол Пауер.

«Але другий момент, що підриває довіру до Ради безпеки, – це пряма агресія Росії проти України. І подекуди фокус на вето є відволіканням уваги від основного питання – зневаги до Статуту ООН, що проявилася у спробі відрізати шматок території сусіда», – наголосила посол США в ООН.

За її словами, коли США й Україна побачили, що Рада безпеки не може належно відреагувати у питанні агресії Росії проти України через вето російської сторони як постійного члена, вони звернулися до Генеральної асамблеї ООН.

«Ми змогли мобілізувати – на превелике здивування всіх, а особливо Росії – 100 голосів від членів Генеральної асамблеї і дали ясно зрозуміти, що світ підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Це має значення. Це означає, що мапа України, на якій, безсумнівно, є й Крим як частина української території, ця мапа ніколи не зміниться, бо Генасамблея дуже чітко вказала, де є ці кордони, що б там не казала чи не зробила Росія», – заявила Саманта Пауер.

Вона додала, що засідання Ради безпеки ООН зараз, на її думку, схожі на «місце, де все догори дригом» – через позицію на цих засіданнях російської сторони.

Посол США в ООН Саманта Пауер у Києві у четвер виступить із промовою до українців.

XS
SM
MD
LG