Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини закликає партії сформувати уряд «якнайшвидше»


Реджеп Тайїп Ердоган
Реджеп Тайїп Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав політичні партії країни «забути про его» і сформувати уряд «якнайшвидше».

У телезверненні 11 червня він застеріг, що історія буде судити тих, хто залишив Туреччину в стані політичної невизначеності.

Ердоган сказав, що всі сторони повинні поважати результати виборів «як волевиявлення народу».

Жодна партія наразі не заявила, що готова приєднатися до коаліції з Партією справедливості й розвитку.

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив 11 червня, що не виключає проведення дострокових виборів, якщо переговори про формування коаліції не дадуть результату.

Раніше цього тижня Давутоглу формально подав у відставку. До створення нового уряду він і далі буде виконувати свої обов’язки.

Як очікують, після офіційного оформлення результатів виборів, що очікується наступного тижня, Ердоган знову доручить Давутоглу формувати новий уряд.

Владна в Туреччині Партія справедливості і розвитку, лідером якої є Давутоглу, за результатами виборів 7 червня лишилася найбільшою парламентською силою, але втратила абсолютну більшість, вперше з 2002 року. Тепер цій партії, попереднім керівником якої був Ердоган, доведеться йти на коаліцію з якоюсь із трьох інших партій, що пройшли до нового парламенту – але всі вони наразі перебувають в опозиції до неї. Інший варіант – створювати уряд меншості за неофіційної й не гарантованої підтримки якоїсь із партій.

XS
SM
MD
LG