Доступність посилання

ТОП новини

Міністр юстиції: епопея з КПУ закінчиться в законний спосіб


Міністр юстиції Павло Петренко вважає, що епопея з Комуністичною партією України закінчиться в легальний спосіб у зв’язку з набуттям чинності так званого «закону про декомунізацію».

Усі політичні партії і громадські об’єднання мають до кінця червня цього року – протягом місяця з дня набуття чинності «закону про декомунізацію» – привести свої статути у відповідність до закону, нагадав він. Ті, хто цього не зробить, будуть заборонені в силу прямих норм закону, сказав він у четвер в інтерв’ю телевізійному «5-му каналові».

Петренко також наголосив, що суддівський корпус виявив слабкі місця, коли затягував розгляд справи щодо заборони Комуністичної партії. «Але Верховна Рада пішла шляхом, що прийняла цей закон, і ми ним скористаємося, щоб прибрати з української сучасності комуністичні та нацистські символи й ідеологію», – додав міністр юстиції.

Справа з намаганням Мін’юсту домогтися заборони Компартії через суд тягнеться з минулого, 2014 року. Позов про заборону діяльності в Україні Комуністичної партії подав у липні того року міністр юстиції Павло Петренко. У листопаді 2014 року Окружний адміністративний суд Києва зупинив розгляд позову Мін’юсту про заборону КПУ. Проте у грудні 2014 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував ухвалу про зупинення провадження в цій справі і направив її до суду першої інстанції для подальшого розгляду. У лютому Окружний адміністративний суд Києва почав розгляд справи. Наприкінці березня комуністи заявили, що оскаржують підсудність судові цієї справи. Наприкінці травня Окружний адмінсуд Києва передав справу до Київського апеляційного адмінсуду.

XS
SM
MD
LG