Доступність посилання

ТОП новини

Мер Ірпеня продавав квартири за заниженими цінами – «Схеми»


За минулий рік мер Ірпеня Володимир Карплюк міг продати десятки квартир за схемою, яка дозволяла йому не заплатити податків на сотні тисяч гривень, мовиться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і «Першого суспільного» телеканалу.

За 2014 рік Володимир Карплюк продав 44 квартири. Це випливає з його декларацій, оприлюднених на сайті Ірпінської міської ради. Частина цих квартир розташована у житлових комплексах, побудованих «Будрегіонінвестом» – компанією, яку заснувала дружина Карплюка Лариса і його кума, Людмила Федорук. Вона ж – дружина мера сусідньої Бучі, колишнього роботодавця Карплюка. Більш того, компанія зареєстрована за домашньою адресою Карплюка, мовиться в розслідуванні.

Редакція «Схем» отримала частину контрактів, за якими Володимир Карплюк продавав свої квартири. І згідно з документом за січень 2014 року, оселю у житловому комплексі «Річ Таун» у Бучі площею 56 квадратних метрів власник продає за 140 тисяч гривень – а це 2500 гривень за квадратний метр, тоді як навіть на етапі будівництва за квадратний метр у цьому житловому комплексі просили втричі дорожче – близько 8 тисяч гривень.

Втім, сам мер стверджує, що все було законно. «Податки, які я сплатив за ці 3–4 роки, виражаються мільйонними цифрами. <…> Прийдіть і або надіньте на мене наручники, або скажіть, що я молодець. Одне з двох», – сказав журналістам «Схем» Володимир Карплюк.

Кілька місцевих мешканців розповіли «Схемам», що решту вартості житла – до ринкового рівня – вони доплачували готівкою, поза документами. А отже, податки Карплюк сплачував тільки із суми, зазначеної у контракті, мовиться в розслідуванні.

XS
SM
MD
LG