Доступність посилання

ТОП новини

Судді Окружного адмінсуду отримують мільйонні подарунки та лотерейні виграші – «Схеми»


Суддя Павло Вовк у своєму кабінеті
Суддя Павло Вовк у своєму кабінеті

Низка суддів Окружного адміністративного суду Києва, включно з головою суду Павлом Вовком, задекларували сотні тисяч гривень доходів за статтею «подарунки, призи, виграші». Юристи зазначають, що таким чином судді декларують хабарі, але самі судді стверджують, що закону не порушують, та відмовляються пояснювати ці доходи. Про це йдеться у сюжеті програми «Схеми» Радіо Свобода і Першого національного телеканалу.

Так, завдяки подарункам і призам, суддя Олена Соколова стала торік мільйонеркою. Із заробленого 1 мільйона 400 тисяч гривень понад мільйон – це призи та виграші.

Родина судді Анни Кузьменко заробила на подарунках понад 600 тисяч гривень.

Найскромнішу суму серед суддів цього суду подарували судді Олександрові Кротюку – 200 тисяч гривень.

Суддя Кротюк пояснив, що гроші подаровані батьком і оформлені нотаріально. За його словами, його батько – пенсіонер.

Минулого року родина голови Окружного адміністративного суду Павла Вовка отримала 400 тисяч гривень. Павло Вовк відмовився пояснювати, звідки саме задекларовані гроші за статтею «подарунки, призи, виграші».

У письмовій відповіді Вовк заявив: «деталізована інформація про отримання моєю родиною доходів... є конфіденційною інформацією… члени моєї родини не надали згоди на її поширення».

Раніше програма «Схеми» виявила, що судді інших судів так само декларують багато дарунків, призів та виграшів.

Суддя вищого господарського суду Геннадій Кравчук, наприклад, в листопаді 2014 року не зміг пояснити, звідки у нього подарунок на 1,2 мільйона гривень.

Судді Окружного адміністративного суду Києва намагалися ускладнити доступ журналістам до їхніх декларацій. Спочатку цей суд за підписом голови Павла Вовка попросив оплатити 1788 гривень за отримання суддівських декларацій. Копіювання 1 аркуша декларації було оцінено у 3 гривні 65 копійок – більш ніж у 2 рази дорожче від ринкової вартості копіювання 1 сторінки документу.

XS
SM
MD
LG