Доступність посилання

ТОП новини

Масштабних екологічних наслідків пожежі на нафтобазі під Києвом не буде – експерт


Юрій Костюченко
Юрій Костюченко

Пожежа на нафтобазі під Києвом не матиме серйозних наслідків для довкілля, заявив в ефірі Радіо Свобода експерт із питань безпеки і ризиків, співробітник НАН України Юрій Костюченко.

За його словами, у ґрунт і повітря потрапили від 8,5 до 25 тисяч тонн нафтопродуктів – у різному вигляді. Це сталося в результаті горіння, розливу і вибухів. Переміщення цих речовин теж відбувається з різною швидкістю і на різну відстань, сказав експерт.

«За загальним підрахунком, можна сказати, що забрудненою буде зона 1,5-15 кілометрів», – наголосив Юрій Костюченко в ефірі програми «Ми разом». Експерт також зауважив, що фактори ураження довкілля різні, тому що різними є компоненти забруднення.

Юрій Костюченко закликав владу зробити термінову рекультивацію ґрунтів на місці пожежі одразу після припинення горіння. «Рекультивація ґрунтів допоможе запобігти проникненню забруднення до ґрунтових, підземних вод. Треба прибирати ґрунтовий покрив з місця горіння», – радить експерт. Він також порадив не перебільшувати ризик переносу шкідливих речовин через повітря.

Пожежа на нафтобазі «БРСМ-нафта» спалахнула 8 червня у другій половині дня, 9-11 червня на місці займання сталися вибухи. Сьогодні у Державній службі з надзвичайних ситуацій заявили, що відкритого вогню на місці пожежі немає.

За даними Міністерства охорони здоров’я, 5 людей загинули внаслідок пожежі, 15 – постраждали.

МВС відкрило провадження за статтею «порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах».

У МВС розглядають кілька версій причин пожежі: грубі порушення правил зберігання нафтопродуктів, навмисний підпал. У компанії «БРСМ-нафта» основною версією пожежі на нафтобазі називають навмисний підпал.

XS
SM
MD
LG