Доступність посилання

ТОП новини

Засідання суду за клопотанням захисту екс-депутата Криму перенесли


Василь Ганиш (архівне фото)
Василь Ганиш (архівне фото)

Суддя Печерського районного суду Києва Христина Гладун 12 червня оголосила перерву в судовому засіданні з розгляду клопотання заарештованого в Україні екс-депутата Криму Василя Ганиша щодо зміни йому запобіжного заходу, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

Підозрюваного не доставили до зали суду, тому його адвокат Андрій Руденко попросив перенести судове засідання, щоб його клієнт мав можливість взяти участь особисто. Суддя задовольнила прохання адвоката й оголосила перерву до 15 червня.

Вона пояснила відсутність Ганиша на судовому засіданні тим, що адвокат в клопотанні не вказав необхідність доставки підозрюваного на судове засідання з СІЗО.

Однак адвокат Андрій Руденко заявив, що суд навмисно не доставив його клієнта. «Суд не хоче, щоб висвітлювалося питання Ганиша, щоб його особисто доставляли, щоб він зміг сказати свою позицію перед судом щодо затримання та обрання запобіжного заходу», – сказав Руденко.

Адвоката також обурило, що до засідання суддя через свою помічницю покликала представників прокуратури в кабінет. Однак представник прокуратури повідомив «Крим.Реалії», що не заходив в кабінет судді.

«Я заходив не до судді, а до секретаря судді. Обговорювалося питання щодо можливості доставки підозрюваного на судове засідання, оскільки його участь є обов’язковою на судовому засіданні», – сказав старший прокурор прокуратури АРК при Генпрокуратурі України.

У клопотанні, яке має розглянути Печерський суд Києва, адвокат Ганиша просить суд скасувати екс-депутатові запобіжний захід і звільнити його з-під арешту. Він обґрунтовує необхідність цього тим, що його клієнтові, який переніс складну операцію на серці, в СІЗО не надається кваліфікована медична допомога. За словами адвоката, для скасування запобіжного заходу є й інші обставини, які він поки не може розголошувати у зв’язку з таємницею слідства.

28 квітня Ганиша затримали при виїзді з Криму співробітники СБУ спільно з українською Держприкордонслужбою. Ганиша взяли під варту, оскільки він перебував у розшуку. Генпрокуратура підозрює його у державній зраді.

За версією українських слідчих, Ганиш був одним із тих, хто голосував за проведення «референдуму» про статус Криму, і цим сприяв зазіханням на територіальну цілісність України. Сам екс-депутат заявляє, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, який проголосував проти проведення «референдуму», за результатами якого Росія згодом анексувала Крим.

XS
SM
MD
LG