Доступність посилання

ТОП новини

В «Азові» обурені заявами Палати представників США


У добровольчому полку Національної гвардії України «Азов» здивовані та обурені заявами Палати представників Конгресу США.

«Наш полк завжди стояв на позиціях патріотизму та ніколи не апелював до жодних інших світових ідеологічних течій… Будь-які військові операції завжди мали на меті захист, а не загарбання. Тож, на нашій землі ніколи не існувало навіть підґрунтя до виникнення явищ, про які оголосили конгресмени», – йдеться у заяві полку.

В «Азові» вбачають у цих заявах лише «політичне замовлення».

Водночас полк «Азов» нагадує, що США взяли на себе, відповідно до Будапештського меморандуму, зобов’язання гарантувати територіальну цілісність та суверенітет України, рівень виконання цих гарантій перебуває у вкрай незадовільному стані.

10 червня палата представників Конгресу США ухвалила поправки до законопроекту «Про видатки на оборону у 2015 році», подані конгресменом-демократом Джоном Коньєрсом та конгресменом-республіканцем Тедом Його. Вони передбачають, що полк «Азов» не тренуватимуть за гроші США, а Україна не отримає американські переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК). При цьому конгресмен Коньєрс назвав полк «Азов» неонацистським.

Полк «Азов» у червні 2014 року брав участь у звільненні Маріуполя від бойовиків угруповання «ДНР». Нині бійці цього полку перебувають на передовій Маріупольського напрямку, зокрема, в районі Широкина. У складі «Азова» є люди різних поглядів, у тому числі і праворадикальних.

Укладений у 1994 році Будапештський меморандум передбачав в обмін на відмову від ядерної зброї гарантії територіальної цілісності України. Цей меморандум підписали США, Велика Британія, Росія.

XS
SM
MD
LG