Доступність посилання

ТОП новини

Швеція планує допитати Ассанжа


Джуліан Ассанж, відеокадр 23 березня 2015 року
Джуліан Ассанж, відеокадр 23 березня 2015 року

Прокурори у Швеції повідомили, що найближчими тижнями планують допитати засновника проекту WikiLeaks Джуліана Ассанжа в Лондоні щодо його підозрюваних злочинів.

Як повідомила керівник групи прокурорів у його справі Маріанне Ню, вона подала запит до органів влади Великої Британії та Еквадору про дозвіл допитати Джуліана Ассанжа в посольстві Еквадору у Великій Британії цього чи наступного місяця.

Допитувати його мали б головний прокурор Швеції Інґрід Ісґрен і представник слідства від поліції, додала вона.

Австралієць Джуліан Ассанж, відомий своїми публікаціями сотень тисяч таємних документів, у першу чергу американських, уже майже три роки живе в еквадорському посольстві в Лондоні, де він переховується від британської влади, щоб уникнути видачі до Швеції. Там його підозрюють у зґвалтуванні, сексуальному насильстві і нелегальному примусові щодо двох шведських жінок, що сталося 2010 року.

Формальних звинувачень йому у Швеції ще не висували, але Верховний суд Швеції минулого місяця, у травні, відхилив апеляцію Ассанжа і залишив чинним рішення шведського суду нижчої інстанції про його арешт.

Ассанж заперечує ці звинувачення. Він стверджує, що його можлива видача до Швеції буде першим кроком до його подальшої видачі до США, де його теж розшукують, але вже у зв’язку з публікацією таємних документів цієї країни.

XS
SM
MD
LG