Доступність посилання

ТОП новини

У Британії святкують 800-річчя Великої хартії вольностей


Дейвід Камерон і Єлизавета Друга під час урочистостей у Ранніміді, 15 червня 2015 року
Дейвід Камерон і Єлизавета Друга під час урочистостей у Ранніміді, 15 червня 2015 року

У Великій Британії святкують 800-річчя від укладення Великої хартії вольностей – документа, який уперше договірно обмежив повноваження короля Англії і гарантував певні права «вільних людей».

Королева Єлизавета Друга і прем’єр-міністр Дейвід Камерон були серед учасників урочистостей у місцевості Раннімід неподалік Лондона, де 1215 року король Англії Іоанн Безземельний під тиском невдоволених баронів був змушений пристати на підписання хартії, відомої за латинською назвою Magna Carta Libertatum.

Також присутня на церемонії міністр юстиції США Лоретта Лінч так оцінила значення цього документа: «Вісімсот років тому на луці в Раннімід король Іоанн поставив підпис під аркушем пергамену – під Великою хартією, яка надала засадничі права його підданим. Ця Велика хартія не була ні широкосяжною, ні довготривалою: надані нею права стосувалися тільки невеликої групи шляхти, а скасували її вперше вже через десять тижнів після підписання. Але її ухвалення стало дороговказом на довгому і важкому шляху, а ті, хто домігся цього компромісу, стали першими подорожніми на цьому шляху до справедливості».

Як заявив Дейвід Камерон під час святкувань, обов’язок сучасних британців – берегти спадщину цього «визначального досягнення».

Усі чотири списки Великої хартії, що збереглися до нашого часу
Усі чотири списки Великої хартії, що збереглися до нашого часу

Сам британський прем’єр нині перебуває під тиском критиків, які звинувачують його в намаганні підірвати права людини. Так супротивники Камерона сприймають бажання його консервативного уряду ухвалити новий засадничий документ про права людини, який, за словами критиків, може обмежити ці права.

XS
SM
MD
LG