Доступність посилання

ТОП новини

У Росії благодійний фонд оштрафували за відмову реєструватися «іноземним агентом»


Засновник фонду «Династія» Дмитро Зімін
Засновник фонду «Династія» Дмитро Зімін

Тверський суд російської столиці Москви оштрафував фонд «Династія» на 300 тисяч рублів (близько 5,5 тисячі доларів) за відмову добровільно реєструватися «іноземним агентом». Таке рішення суд ухвалив після розгляду звернення Мін’юсту Росії.

Представники «Династії» на засіданні стверджували, що фонд займається просвітницькою, а не політичною діяльністю, а тому не може бути внесений у список «іноземних агентів».

Фонд «Династія» був заснований у Росії в 2001 році для підтримки й розвитку російської освіти і науки. У травні цього року організація була внесена до реєстру «іноземних агентів». Засновник фонду Дмитро Зімін після цього заявив про намір припинити його фінансування. 8 червня рада «Династії» відклала вирішення питання про закриття організації, щоб спробувати знайти нових інвесторів.

Закон про некомерційні організації-іноземні агенти діє в Росії від 2012 року. Він зобов’язує організації, що отримують фінансування з-за кордону і займаються політичною діяльністю, реєструватися у списку «іноземних агентів». При цьому визначення діяльності як «політичної» широке. Для таких організацій встановлюється низка дискримінаційних вимог. Торік Мін’юстові Росії було надане право примусово вносити організації у цей реєстр.

XS
SM
MD
LG