Доступність посилання

ТОП новини

США знову закликали Росію негайно звільнити Савченко


Сполучені Штати Америки знову закликають Росію негайно і без якихось умов відпустити додому, до родини, народного депутата України Надію Савченко.

Під такими зобов’язаннями Росія підписалася в Мінській угоді, нагадав посол США в Україні Джеффрі Паййєтт у заяві з приводу річниці з часу, коли сепаратисти захопили на території України Надію Савченко і проти її волі переправили її до Росії.

Сполученні Штати безнастанно вимагатимуть звільнити Надію, а також усіх українців, які незаконно утримуються Росією або її ставлениками у східній Україні, мовиться в заяві.

У середу, 17 червня, сповнюється рік від дня незаконного ув’язнення депутата Верховної Ради Надії Савченко, яка нині перебуває у слідчому ізоляторі в Росії. Там її звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі, а також у незаконному перетині російського кордону. Її захист заявляє, що справа сфальсифікована, ніяких доказів причетності Савченко до загибелі журналістів не існує, а російський кордон вона не перетинала з власної волі.

За час арешту Савченко двічі оголошувала голодування на знак протесту проти свого тримання під вартою.

У багатьох країнах світу відбуваються акції з вимогою звільнити Надію Савченко.

Один із пунктів мінських домовленостей, які підписала й Росія, передбачає забезпечити звільнення і обмін усіх заручників і незаконно утримуваних осіб. Москва стверджує, що Савченко не належить до таких осіб, і її цей пункт не стосується. Також Росія відмовляється визнати міжнародний імунітет, що його Надія Савченко має як член делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG