Доступність посилання

ТОП новини

Рада ратифікувала меморандум між Україною та ЄС про надання допомоги на 1,8 мільярда євро


Верховна Рада, 21 травня 2015 року
Верховна Рада, 21 травня 2015 року

Верховна Рада ратифікувала меморандум про взаєморозуміння між Україною та Євросоюзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського союзу у сумі до 1 мільярда 800 мільйонів євро. За закон про ратифікацію меморандуму проголосували 310 народних депутатів за необхідних 226.

Згідно з ратифікованими документами, макрофінансова допомога може бути надана Україні трьома траншами по 600 мільйонів євро кожний, період між наданням траншів становить не менш як 3 місяці. Строк погашення кредиту – не більш як 15 років.

Відповідно до пояснювальної записки до документу, укладення меморандуму і кредитної угоди дозволить Україні залучити на умовах строковості та платності додаткові фінансові ресурси Європейського союзу, реалізація проекту не потребує додаткових витрат із держбюджету, але потребуватиме передбачення видатків Державного бюджету для обслуговування та погашення залученого кредиту в подальшому.

Відсоткова ставка запозичення строком на 10–15 років прогнозується на рівні до 2% річних, проте буде уточнюватися за результатами виходу Європейської комісії, що має найвищий кредитний рейтинг (ААА), на зовнішній ринок запозичень для залучення коштів кредиту, що перераховуватимуться Україні за відповідною відсотковою ставкою.

22 травня на саміті «Східного партнерства» в Ризі Європейська комісія й уряд України підписали меморандум про порозуміння щодо надання Києву макрофінансової допомоги в розмірі 1,8 мільярда євро. Очікується, що перші два транші можуть надійти до кінця 2015 року.

XS
SM
MD
LG