Доступність посилання

ТОП новини

Екологічної катастрофи у Василькові немає, а Києву взагалі нічого не загрожувало – Шевченко


Пожежа на нафтобазі компанії «БРСМ-нафта» біля Василькова, 10 червня 2015 року
Пожежа на нафтобазі компанії «БРСМ-нафта» біля Василькова, 10 червня 2015 року

Міністр екології Ігор Шевченко не розглядає пожежу на нафтобазі біля Василькова як екологічну катастрофу, але вважає за необхідне встановити на небезпечному виробництві систему раннього сповіщення про пожежі та надзвичайні ситуації.

«Екологічної катастрофи в Василькові немає – не такий великий об’єм нафтопродуктів там згорів, щоб говорити про катастрофу. Якщо був би дощ, все було б серйозніше – дим та хімічні речовини розчинилися б у повітрі», – розповів Шевченко.

За словами міністра, вітер усі дні дув від Києва, тому столиці нічого не загрожувало.

«У самому епіцентрі пожежі, звичайно, серйозна екологічна ситуація, тому що багато нафтопродуктів вилилося. Територія нафтобази тепер – це територія відчуження. Багато часу потрібно, поки її рекультивують, поки дезактивують усі нафтопродукти та воду в технічному водоймищі», – заявив Шевченко.

Зараз міністерство екології займається деактивацією води та ґрунту сорбентами, причому п’ять тонн цих речовин їм безкоштовно виділила приватна компанія.

За його словами, допомогу у встановленні системи раннього сповіщення запропонували у французькому консульстві – систему треба встановити на усіх небезпечних об’єктах виробництва.

8 червня на нафтобазі компанії «БРСМ» у Васильківському районі Київської області сталося загорання одного з резервуарів, незабаром загорілись ще кілька резервуарів з подальшими вибухами. Пожежа тривала понад тиждень. Через пожежу загинули п’ятеро людей, 15 поранені.

За даними глави ДСНС Миколи Чечоткіна, розмір збитків від пожежі, разом з компенсацією всіх витрат і виплатою сім’ям загиблих та постраждалих, – це близько 50 мільйонів гривень.

XS
SM
MD
LG