Доступність посилання

ТОП новини

Мінʼюст звернеться до суду Амстердама через експонати з Криму


Один зі старовинних експонатів кримської колекції
Один зі старовинних експонатів кримської колекції

Міністерство юстиції України завершує роботу з підготовки подання по суті до Окружного суду Амстердама у справі про експонати виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря». Про це в ефірі телепроекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» повідомила директор департаменту представництва інтересів держави в міжнародних та іноземних судах Мінʼюсту Ольга Костишина.

«На сьогодні ми маємо до 1 липня направити подання по суті справи. Воно практично вже підготовлене. Це досить обʼємний документ... Ми його подаємо до першого липня, і потім нідерландські музеї, а також кримські музеї матимуть приблизно шість тижнів для того, щоб відповісти», – зазначила вона.

Експонати для виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря» вивезли у Музей Пірсона у Нідерланди у лютому 2014 року. Після анексії Росією Криму постало питання, куди нідерландський музей має повертати експонати – у Крим, що є тимчасово окупованою територією, чи у Київ. Українська сторона наполягає на тому, що доки півострів де-факто не повернеться під контроль України, його музейні скарби мають перебувати на зберіганні у Києві. Кримська сторона вимагає повернення їх на півострів.

Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря» складалася з експонатів із 5 музеїв – одного київського і чотирьох кримських. Частина експозиції – це золоті знахідки скіфського періоду. Крім того, на виставці були представлені зокрема й цінні китайські деревʼяні шкатулки, знайдені під час розкопок у Криму.

На цю ж тему:

20.04.2015
Із окупованого Криму не евакуювали жодного музею – Мінкульт

Україна судиться за експонати кримських музеїв вартістю 1,5 мільйони євро далі

20.04.2015
Більшість музейних скарбів Донбасу – на окупованій території – Рожко

Підтримувати звʼязок із музейниками на тимчасово окупованих територіях наразі не вдається, кажуть у Мінкульті далі
XS
SM
MD
LG