Доступність посилання

ТОП новини

Бетонний берег імені Кличка (розслідування)


Суд дозволив зводити комплекс «Сонячна Рів’єра». Лобіює будівництво бізнесмен Веселов

Київський апеляційний господарський суд скасував заборону проведення будівельних та вишукувальних робіт між вулицею Микільсько-Слобідською та проспектом Броварським у Дніпровському районі Києва. Таким чином, будівництво скандального житлового комплексу «Сонячна Рів’єра», проти якого активно виступають місцеві мешканці, відновилося. Разом із тим, журналісти програми «Схеми» встановили, що зацікавленість у цьому проекті має бізнесмен Сергій Веселов, який займає 57-у сходинку у рейтингу найбагатших українців за версією «Форбс Україна».


Бізнесмен Сергій Веселов уже тричі приїздив на перемовини до представників Української греко-католицької церкви, які скаржаться на тріщини у храмі, що з’явилися після початку будівельних робіт.

Ниточки від цього нового фігуранта історії довкола будівництва знову ведуть до міського голови української столиці Віталія Кличка. Так само з мером мають добрі дружні чи партнерські стосунки інші бізнесмени, які пов’язані з цією забудовою, котра може повністю перекроїти ландшафт київського лівобережжя та створити серйозний дискомфорт та проблеми місцевим жителям.

Через забудову на Микільській слобідці вже постраждав Патріарший собор Воскресіння Христового, головний храм Греко-католицької церкви в Україні.

Цей собор у безпосередній близькості до будівництва – як лакмусовий папірець показує вплив забудови і на берег, і на довколишні будинки.

«На підлозі немає, нічого не росте, бо воно дійшло до деформаційних швів і зупинилося, але на стінах почали проявлятися поки що дрібні, але все-таки є», – говорить Василь Букатюк, який опікується храмом.

Із верхніх поверхів храму добре видно і порушення, допущені замовником і проектувальниками «Сонячної Рів’єри»: і 14-поверхова, і 3-поверхова недобуди цього комплексу повністю потрапляють у 100-метрову прибережну водозахисну смугу, на якій за законом будівництво заборонено. Більша частина території забудови, згідно з генпланом, – це зелена зона, тобто має залишатися парком. Крім цього, ця територія – пам’ятка ландшафту.

Відновлення будівництва серйозно непокоїть місцевих мешканців. І не лише через забудову берега. А й через невизначену долю легендарної для столичного лівобережжя зони здоров’я. Це – прибережний оазис з-поміж шумного міста. Тепер ці дитячі майданчики і невеличкий клаптик зелені – теж знаходяться на ділянці замовника будівництва, компанії «Терра капітал», з якою співпрацює «Укрбуд».

«Зараз вони хочуть це все заасфальтувати, нібито під реконструкцію майданчику, але ми вирішили, що це буде стоянка, скоріш за все, тому що паркінгів вони не збираються будувати», – припускає місцева мешканка Галина Красна.

Київські керманичі продовжують відмежовуватися і від виданих містобудівних умов, і від особистої відповідальності за те, що будують на Слобідці.

Міський голова Віталій Кличко вкотре наполягає, що «ми повинні вирішувати всі спірні моменти виключно в правовій площині».

А оскільки «правова площина» – це українські суди, то будівництво там спромоглися зупинити лише на місяць. Київський апеляційний господарський суд 9 червня скасував заборону проведення будівельних та вишукувальних робіт між вулицею Микільсько-Слобідською та проспектом Броварським у Дніпровському районі Києва.

«Корупційний суд ухвалив чергове корупційне рішення. Причому рішення на підставі формального, скажемо, пропущення термінів подання… Але там система настільки погрузла в корупції, шо там уже далі нема куди іти», – обурюється Віктор Чумак, заступник голови антикорупційного комітету.

В одному із попередніх розслідувань «Схеми» встановили, що держкорпорація «Укрбуд», яку очолює однопартієць Кличка Максим Микитась, є парасолькою для компаній із офшорним корінням. Це компанія «Терра капітал», яка є власником ділянки і замовником будівництва, та забудовник – компанія «Укрбуд Девелопмент». Серед людей, які у різний час мали стосунок до цих фірм – Вадим Столар, компаньйон Вагіфа Алієва, Дмитро Крапивин, син Володимира Крапивина. Крапивин і Алієв – співзасновники компанії КАН, із якими співпрацював мер Віталій Кличко.

Але коло відомих фігурантів розширилося. У розпорядженні програми «Схеми» є ексклюзивне відео, відзняте наприкінці квітня. На ньому – делегація, яка виходить із храму УГКЦ. Саме закінчилися перемовини. Це поважне панство намагалося переконати представників церкви не протистояти будівництву. За деякою інформацією, мав місце шантаж. Мовляв, якщо будете публічно виступати проти, дві «висотки» зведуть просто перед храмом, закривши Дніпро.

Але більшої уваги на цьому відео заслуговує чоловік у світлому піджаку, який останнім покидає подвір’я храму, – Сергій Веселов.

Сергій Веселов – людина непублічна. Його фото не знайти в інтернеті. Проте видання «Форбс» регулярно включає Веселова до сотні найбагатших українців. Він був партнером Вагіфа Алієва на одному із етапів будівництва найвищого в столиці торговельного центру «Гулівер». Тим самим Алієвим, який був співзасновником компанії КАН. Її дітище – «Арену Ентертеймент» – допомагав «розкручувати» той же мер Кличко.

Більше того, представники УГКЦ на правах анонімності повідомили, що особисто від Сергія Веселова прозвучали і погрози після того, як греко-католики відмовилися висловлювати нейтральну позицію щодо будівництва.

Сам Сергій Веселов у телефонній розмові підтвердив, що неодноразово зустрічався з представниками храму, має документи на будівництво «Сонячної Рів’єри», але так і не відповів прямо, в ролі кого виступає в цій історії і який інтерес має у будівництві.

«Я вже три рази туди приїздив, приїздив із представниками забудовника, пропонував свою допомогу. Тому я не знаю, хто, кому погрожував», – зазначив бізнесмен.

На пряме запитання, який він має стосунок до будівництва ЖК «Сонячна Рів’єра», і чи це його проект, Веселов відповідати відмовився.

Все свідчить про те, що Веселов зберіг інтерес і, найвірогідніше, ще й частку у цьому проекті.

Усі фігуранти забудови Лівобережжя раніше мали відомі будівельні бізнес-проекти із колишнім спонсором Партії регіонів – Дмитром Фірташем, який свою підтримку меру Віталію Кличку задекларував під присягою у Віденському суді.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG