Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані бачать добрі шанси на ядерну угоду до визначеного часу чи на кілька днів пізніше


Могаммад Джавад Заріф, архівне фото
Могаммад Джавад Заріф, архівне фото

Міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф заявляє, що міжнародні переговори про ядерну програму його країни мають шанс завершитися домовленістю до визначеної дати 30 червня або на кілька днів пізніше, якщо буде політична воля.

А політичне зобов’язання всіх сторін просуватися вперед у цих переговорах є, сказав Заріф на берегах зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу в Люксембурзі.

Після переговорів із головою МЗС Ірану його британський колега Філіп Гаммонд заявив, що Лондон хоче домогтися твердого нагляду за дозволеною ядерною програмою Тегерана, з повними інспекціями його ядерних об’єктів, які мають бути неодмінним елементом будь-якої домовленості.

Голова МЗС Франції Лоран Фаб’юс, зі свого боку, теж заявив, що Париж прагне передбачити широкий режим верифікації, в разі потреби і з правом перевірки військових об’єктів, і автоматичне повернення санкцій проти Ірану, якщо він порушить свої зобов’язання.

Іран і шість із провідних країн світу ведуть нині остаточні переговори, що мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана в обмін на послаблення, а потім і повне зняття санкцій. Ці переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники попередніх переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання. Нинішні переговори, за домовленістю сторін, мають бути завершені до 30 червня. Але протягом останнього місяця кілька учасників висловлювали сумніви, що до кінця червня сторонам вдасться узгодити всі деталі.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG