Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: зростає число обстрілів і обмежень на пересування людей


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що її Спеціальна моніторингова місія в Україні протягом вихідних зафіксувала значне посилення обстрілів у Донецьку й околицях і збільшення числа порушень режиму припинення вогню в околицях Маріуполя.

Зокрема, станом на вечір неділі, 21 червня спостерігачі відстежили в Донецьку понад 500 артилерійських і мінометних пострілів із міста і вибухів у місті за два попередні дні. За цей же час біля Маріуполя вони спостерегли понад 170 артилерійських і танкових пострілів і вибухів снарядів в обох напрямках протистояння.

У штаб-квартирі Спільного центру контролю і координації в Соледарі спостерігачам представили журнали спостережень українських і російських військових. Українці зафіксували за два вихідні дні 195 порушень режиму припинення вогню, з них 39 із боку українських сил і 156 із боку донецьких і луганських сепаратистів. Росіяни, зі свого боку, спостерегли 185 порушень, із яких 63 приписали українським силам і 122 сепаратистам.

Спостерігачі також повідомляють про відвідини тими днями кількох пунктів пропуску на лінії контакту, де виникали великі черги цивільних осіб, що прагнули перетнути лінію. Зокрема, в Бугасі, підконтрольному владі України, вони бачили 2-кілометрову чергу з понад 300 цивільних авт у напрямку до Донецька і 1-кілометрову чергу з понад 100 цивільних авт у напрямку з Донецька. У підконтрольній владі України Волновасі спостерігачі бачили довгу чергу з 250 цивільних машин у напрямку до Донецька і невизначену «довгу чергу» у зворотному напрямку; військові повідомили, що через нестачу особового складу в них людям доводиться чекати по 6–7 годин. А у Гнутові, теж підконтрольному владі України, контрольно-пропускний пункт був закритий, і, за словами мешканців, українські війська нікого не пропускали на окуповані території; там, за даними спостерігачів, протягом дня дійсно не пропустили жодної машини.

На лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України ще з 15 лютого теоретично діє режим припинення вогню, важкі озброєння мали бути відведені від неї на відстань поза досяжність пострілу. Але порушення стаються постійно, обидві сторони звинувачують противника у провокаціях.

XS
SM
MD
LG