Доступність посилання

ТОП новини

Уряд планує підготувати доручення щодо видобутку бурштину – Аваков


Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє про домовленість із керівництвом уряду винести на найближче засідання питання про вжиття заходів для врегулювання ситуації з видобутком бурштину в Україні. Про це Аваков написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Ми обговорювали це з прем’єром на вихідних і, я знаю, що прем’єр на найближчий Кабмін виносить в межах своєї компетенції пакет доручень щодо врегулювання ситуації, але це тактика і напівзаходи. Потрібно законодавче рішення», – заявив Аваков.

За словами Авакова, в Україні триває справжня «бурштинова лихоманка», яка не приносить, однак, користі для державного бюджету.

«При ринку продажів видобутого бурштину, за скромними оцінками, в 500 мільйонів доларів на рік збори в бюджет – нуль», – написав Аваков.

На Волині, частково у Житомирській області, але головним чином – на Рівненщині нині триває так звана «бурштинова лихоманка». Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення.

На початку квітня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення.

XS
SM
MD
LG