Доступність посилання

ТОП новини

Росія є найбільшою антидемократичною силою Євразії – доповідь Freedom House


Анексія Криму і підтримка сепаратистів на сході України спричинила «каскадний ефект» придушення демократії в самій Росії – Freedom House ©Shutterstock
Анексія Криму і підтримка сепаратистів на сході України спричинила «каскадний ефект» придушення демократії в самій Росії – Freedom House ©Shutterstock

За останнє десятиліття Росія продемонструвала найбільший відхід від демократичних стандартів, ідеться в новій доповіді базованої у США неурядової організації Freedom House.

Дослідники також вказують, що інші авторитарні держави вдалися до рішучих кроків, щоб заблокувати формування нових демократій деінде в Європі та Євразії.

Здійснена російським президентом Путіним анексія Криму і підтримка сепаратистів на сході України спричинила «каскадний ефект» придушення демократії в самій Росії та спонукала аналогічні кроки режимів у сусідніх країнах.

Як розповіла Радіо Свобода автор доповіді Сільвана Габданк-Колачковська, торік руйнівний вплив Росії зріс у геометричній прогресії через «ескалацію російської агресії назовні і нових форм, яких ця агресія набула».

За словами дослідниці, наслідки придушення демократії та свободи відчувалися і в Росії, і за її кордонами. Вона вказує на переслідування інтернет-ЗМІ, опозиційних діячів і груп громадянського суспільства.

Сумнівним досягнення російської влади Сільвана Габданк-Колачковська назвала «народження нового виду російської пропаганди», коли контрольовані державою ЗМІ «поширюють дезінформацію, орієнтовану переважно на країни, які мають великі російськомовні меншини».

Дослідження Freedom House, яке має назву «Нації в перехідний період», охоплює демократичний розвиток і пов’язані з цим проблеми у 29 країнах колишнього Радянського Союзу, на Балканах і в Центральній Європі.

XS
SM
MD
LG