Доступність посилання

ТОП новини

Янукович заявляє, що звертався в ГПУ щодо розслідувань вбивств на Майдані


Віктор Янукович, березень, 2014 року
Віктор Янукович, березень, 2014 року

Віктор Янукович, що був президентом України у 2010-2014 роках і втратив звання президента за законом від 18 червня 2015 року, заявив, що звертався в Генеральну прокуратуру щодо розслідувань вбивств на Майдані. Про це Янукович заявив в інтерв’ю ВВС.

«Я звернувся зараз у Генеральну прокуратуру з проханням, щоб ці матеріали розслідування публічно могли демонструвати суспільству, тому що суспільство не знає, що розслідування фактично ніяке не ведуть. Минуло півтора року. Навпаки, знищують усі сліди тих злочинів, які скоєні на Майдані», – заявив колишній президент.

Відповідаючи на запитання, чи готовий він повернутися до України, аби нести відповідальність за події на Майдані, Янукович сказав, що не віддавав наказу стріляти по мітингувальниках.

«Звичайно. Я не знімаю з себе відповідальності. Але у мене було три варіанти. У мене варіант був залучити на свою сторону вірні мені сили в Україні, у тому числі і військових, і починати захищати країну і себе у тому числі, а це означає – починати громадянську війну», – зазначив він, відповідаючи на запитання про відповідальність за вбивства на Майдані.

Віктор Янукович втік з Києва в ніч на 22 лютого 2014 року і невдовзі остаточно залишив Україну. У той же день Верховна Рада визнала його таким, що самоусунувся від виконання своїх обов’язків, і призначила в.о. президента Олександра Турчинова. Разом з тим, Янукович у своїх заявах продовжував говорити, що є легітимним президентом України, оскільки в країні, за його словами, відбулося військове захоплення влади. Наразі він перебуває на території Росії.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році. Його розшукує Інтерпол.

XS
SM
MD
LG