Доступність посилання

ТОП новини

Російська правозахисниця нагадала Міхалкову про справу режисера Сенцова


Олег Сенцов, архівне фото
Олег Сенцов, архівне фото

Російська правозахисниця Зоя Свєтова звернулась з відкритим листом до російського режисера Микити Міхалкова, в якому нагадала про справу українського режисера Олега Сенцова.

«Майже рік тому на закритті XXXVI Московського Міжнародного кінофестивалю, – пише Свєтова, – Ви сказали, що приєднуєтеся до прохання голови Спілки кінематографістів України Сергія Тримбача і просите президента Путіна звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова».

Правозахисниця звертає увагу на те, що зараз у справі Сенцова змінилося лише те, що він «у «столипінському» вагоні їде по етапу з Москви до Ростова-на-Дону, де його судитимуть за теракти в Криму, яких він ніколи не здійснював, не збирався здійснювати і яких у Криму ніколи не було».

Зоя Светова неодноразово відвідувала Олега Сенцова в СІЗО.

«Весь цей час Олег Сенцов продовжував вважати себе українським громадянином і просив про зустріч із консулом», – пише Зоя Свєтова у листі Міхалкову.

Правозахисниця нагадує про акцію підтримки українського кінорежисера, в якій взяли участь відомі світові кінематографісти Кшиштоф Зануссі, Педро Альмодовар, Агнешка Холанд, Йос Стерлінг.

«Я пишу Вам цього листа, – наголошує Светова, – для того, щоб, коли суддя Північно-Кавказького окружного військового суду визнає Олега Сенцова винним і засудить його на 15-20 років за злочин, якого він не скоював, Ви не говорили, що Ви нічого не чули і нічого не знаєте про його справу».

11 червня Генеральна прокуратура Росії направила до суду справу Сенцова.

Українського режисера Олега Сенцова затримали в Криму співробітники ФСБ Росії в травні 2014 року. Відтоді він перебуває в російському СІЗО. У Росії його звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Режисер провини не визнає. 16 квітня слідство висунуло Сенцову остаточні звинувачення в остаточній редакції. Крім уже інкримінованих епізодів, додали ще один – «незаконне зберігання зброї».

З 29 червня по 2 липня в Берліні пройде фестиваль «Дні українського кіно в підтримку Олега Сенцова», який організували на волонтерських засадах українські кінопродюсери з метою підтримати режисера Олега Сенцова, а також для популяризації української культури.

XS
SM
MD
LG