Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентують фестиваль «Анна-фест»


У Києві презентують фестиваль «Анна-фест»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

На території заповідника «Софія Київська» в Києві презентували перший міжнародний мистецько-історичний фестиваль «Анна-фест», який відбуватиметься 18–19 липня на території заповідника.

За словами організаторів, головною метою фестивалю є відновлення історичної справедливості. Вони вважають: українці мають зрозуміти, що «ми не вступаємо в Європу, а повертаємося до неї». Саме тому фестиваль присвячений київській княжні та королеві Франції Анні Ярославні, батько якої був одним з перших українських «євроінтеграторів».

«Анна являє собою той зв’язок, який є між нашими країнами, той історичний зв’язок, якому уже дуже багато років. Він пережив багато подій і продовжує переживати їх сьогодні. Але залишається дуже сильним фактором, який поєднує наші країни», – сказав виконавчий директор Французького інституту в Україні Матьє Арден.

Серед заходів фестивалю – представлення макету пам’ятника Анні, проведення «Школи високого етикету», а також майстер-класи, кінопокази, зустрічі з письменниками, істориками та акторами. Організатори обіцяють на фестивалі сімейну атмосферу.

«Перш за все щоб це був простір, цікавий дітям, щоб діти «всмоктували» історію. І разом з батьками проходили ці квести, станції літератури, поезії, філософії, богослов’я, старовинної музики: вокальної, хорової, інструментальної, первинні форми театру. Таким чином, ми спробуємо хоча б трошки привідкрити завісу тої епохи», – говорить режисер Сергій Проскурня.

За його словами, одним із найцікавіших об’єктів фестивалю має стати кімната Анни Ярославни, куди пускатимуть тільки дітей. Так, за задумом організаторів, вони вивчатимуть історію в ігровій формі.

Анна Ярославна – середня дочка князя Ярослава Мудрого, онука Володимира Великого, дружина французького короля Генріха І Капетинга і мати короля Філіпа І. Її називають праматір’ю всіх французьких і європейських монархів. Саме з Софії Київської вона колись вирушила у Францію.

XS
SM
MD
LG