Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний блок» вимагає від Києва виконувати мінські угоди в односторонньому порядку


В «Опозиційному блоці» заявляють, що українська влада зобов’язана в односторонньому порядку виконувати мінські угоди.

«Вимога повного виконання домовленостей від 12 лютого цього року була і залишається нашою позицією. Війна йде на нашій землі, з обох боків гинуть українські громадяни, руйнується економіка країни. Тому Опозиційний блок вважає, що саме Київ повинен узяти у свої руки ініціативу в питанні повного виконання Мінських угод», – йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті политичної сили.

«Опозиційний блок» вимагає від української влади, незалежно від реалізації пунктів про припинення вогню і відведення озброєнь, «розпочати виконання тих пунктів Мінських угод, які Україна може виконати в односторонньому порядку».

«За продовження блокади Донбасу і блокування Мінських угод, яку кожен день коштує Україні нових людських жертв, лідери «коаліції війни» нестимуть відповідальність, аж до Гаазького трибуналу», – додають в «Опозиційному блоці».

Чергові мінські угоди передбачають припинення вогню на Донбасі, також відведення важкого озброєння від лінії розмежування. Проте угоди повністю не виконуються, а сторони конфлікту звинувачують одна одну в порушенні домовленостей.

22 червня відбувся черговий раунд переговорів у форматі тристоронньої контактної групи та робочих підгруп. Після цього представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» звинуватили Україну у блокуванні перемов і висловили свої вимоги, які збігаються з позицією президента Росії Володимира Путіна, який напередодні заявляв, що на Донбасі буде мир і зупинитися стрілянина тільки тоді, коли будуть політичні домовленості.

Українська сторона наполягає, що, відповідно до мінських домовленостей, спочатку треба припинити вогонь, а потім провести на Донбасі місцеві вибори за українським законодавством і шукати політичний компроміс із обраними на них законними представниками окупованих нині територій, а не з нинішніми ватажками збройних сепаратистів, які захопили ці території силою.

Також 22 червня відбулася зустріч голів МЗС країн так званого «нормандського формату» – України, Німеччини, Франції і Росії, – за результатами якої всі учасники зустрічі виступили за виконання мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG