Доступність посилання

ТОП новини

Тімоті Снайдер: Путін не сприймав «справжність» України і українців


Історик Тімоті Снайдер на тлі обкладинки українського видання його роботи «Криваві землі»
Історик Тімоті Снайдер на тлі обкладинки українського видання його роботи «Криваві землі»

Російський лідер Володимир Путін та його радники не сприймали Україну справжньою країною, а українців – справжньою нацією. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав американський історик Тімоті Снайдер.

На його думку, в Кремлі вважали, що вторгнення у Крим і на Донбас буде достатньо, щоб розвалити сусідню державу.

«Я думаю, вони реально очікували, що багато українців стануть на їхній бік (чого, звісно, не сталося). Я думаю, вони розраховували, що українська держава відразу розвалиться, чого теж не сталося. Вони розпочали війну значною мірою тому, що мали некоректні уявлення про сусідню країну», – сказав Тімоті Снайдер.

За його словами, Володимир Путін ніколи не визнає своєї помилки і й надалі говоритиме, що українці і росіяни – це один народ. Ще один момент, який не врахувало керівництво Росії, вважає Тімоті Снайдер, – це існування громадянського суспільства.

«Вони вважають, що щоразу, коли стається щось на кшталт Майдану – це неодмінно «міжнародний сценарій». Винні геї, євреї, ЄС, американці – якась примарна міжнародна сила, що стоїть за протестами. Це просто смішно. Але здається, що у Росії справді вірять, що всі протести є частиною американської чи європейської, чи ще якоїсь конспірології. Услід за цією логікою вони можуть вважати, що в Україні вони борються зі США. Це, на жаль, маячня, адже США насправді приділяють Україні дуже мало уваги і не мають майже нічого спільного з подіями всередині України», – зазначає історик.

Тімоті Снайдер – американський історик, професор Єльського університету. Основні роботи Снайдера, присвячені новій та новітній історії країн Центральної та Східної Європи, перекладені десятками мов.

19 червня у виступі на Петербурзькому міжнародному економічному форумі президент Росії Володимир Путін вкотре у своїй кар’єрі повторив тезу про те, що «росіяни та українці – це один народ, один етнос, у будь-якому разі». Він також вважає, що Росія та Україна за будь-яких умов приречені на спільне майбутнє.

XS
SM
MD
LG