Доступність посилання

ТОП новини

Обама сказав, що покінчив з «неприйнятною» практикою шпигунства – Олланд


Франсуа Олланд
Франсуа Олланд

Президент Франції Франсуа Олланд повідомляє про телефонну розмову зі своїм американським колегою про викриття, що Сполучені Штати Америки шпигували за французькими президентами.

У заяві від 24 червня французький президент сказав, що Барак Обама «підтвердив свою недвозначно стійку прихильність… тому, щоб покласти край практиці, що, можливо, існувала в минулому і яка вважається неприйнятною серед союзників».

Наразі Білий дім не повідомляє про подробиці розмови президентів.

Сайт WikiLeaks опублікував 23 червня документи, які, за даними ресурсу, свідчать, що Агентство національної безпеки США шпигувало за Олландом, двома його попередниками – Ніколя Саркозі і Жаком Шираком – та іншими посадовими особами у період з 2006-го до 2012 року.

Посол США Джейн Гартлі була викликана в МЗС Франції для «офіційних пояснень» щодо діяльності Агентства національної безпеки США.

А прем’єр-міністр Франції Манюель Вальс заявив у парламенті країни, що Вашингтон має якнайшвидше зробити все від нього залежне, щоб виправити завдану двостороннім відносинам шкоду.

АНБ раніше звинувачували у шпигунстві за німецькими, бразильськими, мексиканськими лідерами.

WikiLeaks – це ресурс, заснований австралійцем Джуліаном Ассанжем на базі однойменної організації, яка оприлюднює конфіденційну інформацію про політичну, бізнесову та іншу діяльність провідних країн світу та її лідерів. Сам Ассанж майже три роки живе в еквадорському посольстві в Лондоні, де переховується від британської влади, щоб уникнути видачі до Швеції. Там його підозрюють у зґвалтуванні, сексуальному насильстві і нелегальному примусові щодо двох шведських жінок, що сталося 2010 року. Ассанж заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG