Доступність посилання

ТОП новини

Венеційська комісія схвалює конституційні зміни щодо децентралізації


Європейська комісія за демократію через право Ради Європи, відома також як Венеційська комісія, загалом схвально оцінила проект змін до Конституції України щодо децентралізації, знайшовши лише два недоліки.

Як мовиться в попередньому звіті щодо цих конституційних пропозицій, які мають запровадити децентралізацію виконання функцій державної влади, ці пропозиції загалом відповідають Європейській хартії про місцеве самоврядування.

Проект добре підготований і заслуговує на підтримку, мовиться в документі.

Особливо вітають у Венеційській комісії давно очікуване скасування наглядових повноважень генерального прокурора. Також там особливо позитивно відзначили статтю про місцеві фінанси.

Застереження Венеційської комісії викликали тільки два моменти. Її фахівці вважають, що у проект необхідно внести дві зміни: встановити, що право звільняти місцевих керівників має бути надано президентові тільки за рекомендацією Кабінету міністрів, і також варто додати пункт про те, що деякі категорії адміністративно-територіальних одиниць чи спеціальні умови для них або в їхніх межах можуть бути створені тільки законом.

Президент України Петро Порошенко повідомляв раніше, що українська модель децентралізації вибудувана на базі польської моделі, яка, за його словами, довела свою ефективність у тій країні.

Порошенко також висловив сподівання, що рішення Венеційської комісії щодо планів конституційної реформи надійде ще до п’ятниці, 26 червня, щоб із цими планами продовжили роботу українські законодавці.

Проведення конституційної реформи та децентралізація влади є одним із пунктів мінських домовленостей, підписаних 12 лютого. Відповідно до них, нова Конституція в Україні має набрати чинності до кінця 2015 року.

XS
SM
MD
LG