Доступність посилання

ТОП новини

Єврогрупа знову перериває переговори про порятунок Греції


Міністри фінансів 19 країн зони обігу спільної валюти євро перервали переговори щодо домовленості про фінансову підтримку Греції, але планують продовжити їх у четвер, 25 червня.

Після припинення переговорів, які протривали ледве годину, голова єврогрупи Єрун Дейсселблум заявив, що міністри сповнені рішучості спробувати таки досягти домовленості в четвер перед початком цього дня саміту Європейського союзу.

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас раніше критикував міжнародних кредиторів за те, що вони не прийняли безумовно нового компромісного пакету пропозицій його уряду, який передбачає протягом наступних двох років деякі заходи скорочення бюджетних видатків, у першу чергу завдяки певній пенсійній реформі, а також зростання надходжень приблизно на 8 мільярдів євро за рахунок збільшення податку на додану вартість.

У вівторок, 23 червня, окремий саміт через грецьку кризу провели лідери держав єврозони. Його учасники заявили, що попереду ще багато роботи до досягнення домовленості, але висловили сподівання, що її вдасться досягти до кінця тижня.

Як заявив тоді президент Європейської ради Дональд Туск, нова пропозиція Греції стала першою реальною пропозицією за багато тижнів.

Тим часом у Міжнародному валютному фонді, який є одним із кредиторів, його директор-розпорядник Крістін Лаґард заявила, що грецькій пропозиції все ще бракує конкретики, і вона і близько не відповідає вимогам кредиторів.

Лівацький прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас і його уряд лівих і правих радикалів досі взагалі відмовлялися реформувати пенсійну систему і ставки податку на додану вартість, щоб скоротити видатки і збільшити наповнюваність бюджету. Цього вимагають від Афін міжнародні кредитори – Європейський союз, Європейський центральний банк і МВФ – як передумову надання Греції допомоги.

Міністри фінансів країн єврозони вимагають від Греції нарешті подати план реформ, який Афіни зобов’язалися б виконати, і тим покласти край п’ятимісячному протистоянню між новим урядом Греції, що виступає проти цих реформ та заощаджень, і його кредиторами, які хочуть, щоб Греція вже нині скоротила свої витрати приблизно на 2 мільярди євро.

Греція має до 30 червня включно сплатити МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро за отриманими раніше кредитами, але наразі не має цих коштів. Того ж дня збігає ухвалена раніше програма міжнародної фінансової допомоги Афінам в обмін на реформи й заощадження. Без досягнення до того часу домовленості з кредиторами про умови отримання останнього траншу цієї програми допомоги на Грецію вочевидь чекатиме дефолт.

XS
SM
MD
LG