Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: добровольці в Луганську кажуть, що сепаратисти не допомагають нужденним


Черга по воду в окупованому Луганську, фото 18 червня 2015 року
Черга по воду в окупованому Луганську, фото 18 червня 2015 року

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що члени її Спеціальної моніторингової місії в Україні почули в Луганську від місцевих добровольців: чільники угруповання «ЛНР» не надають ніякої допомоги й підтримки для нужденних людей, незважаючи на прохання.

Як мовиться в повідомленні, в середу, 24 червня, члени місії спостерігали, як неназвана громадська організація надавала 36 людям суп, кашу і чай. Її голова розповіла, що ця організація тричі на тиждень забезпечує їжею приблизно 5 тисяч людей, із яких 2 тисячі пенсіонери і 500 діти.

Іще одне з повідомлень місії за той день стосується польового шпиталю Збройних сил України у Красноармійську, де лікують військових із лінії контакту навколо Донецька. Виконувач обов’язків начальника шпиталю розповів спостерігачам, що за попередній тиждень число поранених, які надійшли до закладу, зросло до 50. За його словами, більшість поранень – від вибухів снарядів звичайної і реактивної артилерії, а також протипіхотних мін. Зростає й число військових, які потерпають від психологічних хвороб, додав керівник українського військового шпиталю.

Місія ОБСЄ також повідомляє про автоколону з гуманітарним вантажем зі Швейцарії, яка йшла до окупованих угрупованням «ДНР» територій. Десять важких вантажівок після перевірки пройшли туди через український блокпост у Бугасі.

Крім того, як і щодня, в повідомленні міститься перелік порушень режиму припинення вогню, свідками яких стали спостерігачі, особливо біля донецького аеропорту і села Широкина під Маріуполем, а також про порушення режиму відведення важких озброєнь обома сторонами, які вони спостерігали особисто чи завдяки безпілотнику.

На лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України, відповідно до мінських домовленостей, іще з 15 лютого теоретично діє режим припинення вогню, важкі озброєння мали бути відведені від неї на відстань поза досяжність пострілу. Але порушення стаються постійно, обидві сторони звинувачують противника у провокаціях.

XS
SM
MD
LG