Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ занепокоєна зростанням числа зниклих безвісти в зоні АТО й у Криму


Парламентська асамблея Ради Європи висловила серйозне занепокоєння зростанням числа зниклих безвісти, про яких повідомляють із зони бойових дій в окремих районах Донецької й Луганської областей України, а також із окупованого Криму.

У резолюції, яку ухвалила ПАРЄ про зниклих безвісти в перебігу конфлікту в Україні, мовиться, що з початку агресії Росії в Україні на початку минулого, 2014 року, тільки за даними українських органів влади, зниклими вважаються понад 1300 людей, а справжнє число ще більше.

ПАРЄ також засудила рішення президента Росії засекретити інформацію про втрати в лавах російських Збройних сил унаслідок спецоперацій у мирний час.

На думку асамблеї, питання про зниклих безвісти вимагає ширшого підходу на урядовому рівні, а загалом проблема може бути вирішена тільки спільними зусиллями всіх сторін конфлікту, якими є Україна, Росія і донецькі й луганські сепаратисти.

ПАРЄ закликає владу України, серед іншого, створити спеціальний урядовий механізм, що мав би за завдання координувати діяльність усіх урядових і неурядових органів, які працюють над проблемою зниклих безвісти.

Сепаратистів асамблея закликає, зокрема, звільнити всіх захоплених в’язнів і заручників і надавати доступ до місць їхнього утримання міжнародним гуманітарним місіям.

А до Росії звернені заклики звільнити всіх в’язнів, незаконно захоплених на українській території, дієво розслідувати випадки викрадень, тортур і політично мотивованих убивств українських активістів і кримських татар, вчинити тиск на сепаратистів на сході України, щоб вони негайно звільнили всіх захоплених цивільних осіб і пішли на обмін в’язнями, чи негайно надати міжнародним спостережним місіям із прав людини до окупованого Криму.

Цю резолюцію ПАРЄ ухвалила на основі звіту, який підготував про зниклих безвісти в зоні АТО і в окупованому Криму член асамблеї, британський парламентар Джим Шерідан.

XS
SM
MD
LG