Доступність посилання

ТОП новини

МЗС протестує проти введення Росією в окупований Донбас нового незаконного «гумконвою»


(архівне фото)
(архівне фото)

Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест у зв’язку з незаконним переміщенням Росією на територію України колон вантажних автомобілів під приводом доставки так званої «гуманітарної допомоги населенню» Донецької та Луганської областей України.

Вантаж вкотре переміщено через тимчасово неконтрольовані ділянки державного кордону, без офіційної згоди української сторони, з порушенням вимог українського законодавства, всупереч усталеній міжнародній практиці, а також раніше узгодженим умовам між двома сторонами та Міжнародним комітетом Червоного Хреста, наголошено в заяві.

Міністерство закордонних справ України здійснило дипломатичний демарш і вимагає від російської сторони негайно припинити протиправні дії проти суверенітету України, а вантажі для гуманітарних потреб мирних жителів Донбасу направляти через контрольовані Україною пункти пропуску в Луганській та Харківській областях, заявили в Києві.

У четвер, 25 червня, вранці Росія ввела в окуповані частини Донбасу вже 31-й свій так званий «гуманітарний конвой». Росія стверджує, що в понад ста його вантажівках було понад тисячу тонн продуктів харчування, ліків та засобів дезінфекції. Як і всі попередні, він був введений із переліченими у заяві МЗС порушеннями. Крім того, Україна звертала увагу, що переміщувані вантажі часто взагалі не можуть бути визнані гуманітарними. Зокрема, в перебігу візуального спостереження за недавнім таким «конвоєм» 11 червня українські представники виявили в одній із його машин вантаж військових шоломів. В Україні також звертають увагу, що щоразу після введення таких «конвоїв» сепаратисти активізують бойові дії.

XS
SM
MD
LG