Доступність посилання

ТОП новини

Греція і кредитори далі лишаються без згоди


Греція і її міжнародні кредитори так і не змогли в четвер наблизитися до досягнення домовленості щодо надання Афінам допомоги для виходу з глибокої боргової і бюджетної кризи.

Після того, як прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас ні до чого не домовився з кредиторами на зустрічі у Брюсселі, так само без успіхів була перервана ввечері й зустріч міністрів фінансів країн зони обігу євро. Її мають поновити у п’ятницю, 26 червня.

Також у п’ятницю грецька криза стане одним із головних питань позачергового саміту ЄС.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель попередила, що переговори йдуть у нікуди. За її словами, на них не тільки немає необхідного поступу, а, навпаки, з деяких питань виглядає на те, що відбувається навіть відступ.

Попередніми днями Греція вперше подала пакет пропозицій щодо виходу з кризи, який кредитори назвали «реальним», хоч і не досить конкретним. Він уперше передбачав пенсійну реформу і збільшення податку на додану вартість, від чого уряд Греції доти категорично відмовлявся. Але вже в середу, 24 червня, Греція знову відмовилася від деяких із цих пропозицій, зокрема, від збільшення суми пенсійних внесків.

Цих двох реформ у радикальнішому вигляді вимагають від Афін міжнародні кредитори – Європейський союз, Європейський центральний банк і МВФ – як передумову надання Греції останнього траншу в 7 мільярдів 200 мільйонів євро з узгодженої раніше програми фінансової допомоги.

Греція має до 30 червня включно сплатити МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро за отриманими раніше кредитами, але наразі не має цих коштів. Того ж дня збігає ухвалена раніше програма міжнародної фінансової допомоги Афінам в обмін на реформи й заощадження. Без досягнення до того часу домовленості з кредиторами про умови отримання останнього траншу цієї програми допомоги на Грецію вочевидь чекатиме дефолт.

XS
SM
MD
LG