Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати з Києва обговорять у Москві долю українських політв’язнів


Акція на підтримку українських політв'язнів біля будівлі МЗС України, Київ, 19 червня 2015 року
Акція на підтримку українських політв'язнів біля будівлі МЗС України, Київ, 19 червня 2015 року

У п’ятницю, 26 червня, в МЗС Росії запланована зустріч українських дипломатів з російськими колегами щодо консульського захисту громадян України та гарантування безпеки українських консульських установ на території Росії. Як повідомляє сайт МЗС, Україну представлятиме на переговорах директор Департаменту консульської служби МЗС України Андрій Сибіга.

«В центрі уваги перебуватимуть резонансні справи про незаконне переміщення на територію Росії, а також затриманих в Росії громадян України (Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв, Олексій Чирній, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Юрій Солошенко, Валентин Вигівський). Представники України також працюватимуть над отриманням інформації щодо військовослужбовців-громадян України, які вважаються зниклими безвісти, але, за інформацією української сторони, перебувають у пенітенціарних закладах на території Росії», – мовиться в повідомленні.

В МЗС України також сподіваються вирішити питання про передачу на материкову Україну в’язнів із Криму.

«У контексті окупації Криму заплановано порушити питання передачі на материкову частину України осіб, які відбувають покарання в пенітенціарних закладах на території Криму, та утримуваних під вартою громадян України, їхніх особистих та кримінальних справ», – зазначили в МЗС.

Серед запланованих до обговорення питань – захист прав дітей в Криму та на Донбасі.

За даними правозахисників, у Росії наразі незаконно утримують понад десять громадян України. Найстаршому політв’язневі Юрію Солошенкові 73 роки.

XS
SM
MD
LG