Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова оголосити мораторій на зовнішні виплати – Яресько


Міністр фінансів України Наталія Яресько
Міністр фінансів України Наталія Яресько

Уряд України шукає можливості для досягнення домовленостей з кредиторами, щоб знизити боргове навантаження, але допускає введення мораторію на зовнішні виплати до досягнення прийнятної угоди про реструктуризацію.

Про це йдеться у зверненні міністра фінансів Наталії Яресько до громадян України, опублікованому на сайті міністерства.

Міністр нагадує, що політика українського уряду підтримується Міжнародним валютним фондом та країнами «Групи семи», які згодні, що комерційні зовнішні кредитори повинні взяти участь у порятунку і відновленні економіки України.

«Мета нашого уряду – захистити народ України, і ми готові зробити всі кроки, необхідні для захисту інтересів України», – наголошується у зверненні.

Аналітики одного з провідних інвестиційних банків світу Goldman Sachs цього тижня оприлюднили прогноз, що в липні Україна оголосить дефолт за своїми зовнішніми зобов’язаннями.

25 червня «теоретично можливим» назвала оголошення мораторію на виплати в липні міністр фінансів України Наталія Яресько.

Комітет кредиторів України 22 червня оприлюднив заяву, в якій наполягає на якнайшвидшій зустрічі з представниками українського уряду та МВФ, яка має відбутися «без попередніх умов». Радники Комітету кредиторів повідомили тоді, що розглядають представлену Україною 19 червня пропозицію про реструктуризацію боргу.

19 червня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард наголосила, що «фонд зможе і надалі підтримувати Україну... навіть у тому разі, якщо угода з кредиторами не буде вчасно укладена».

XS
SM
MD
LG