Доступність посилання

ТОП новини

НАТО і ЄС мають адаптуватися до нових реалій безпеки – Столтенберґ


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ прибув на саміт ЄС, Брюссель, 26 червня 2015 року
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ прибув на саміт ЄС, Брюссель, 26 червня 2015 року

НАТО і Європейський союз повинні адаптуватися до зміненої безпекової ситуації на європейському континенті, вважає керівник НАТО Єнс Столтенберґ.

«Потужний Євросоюз робить потужним і НАТО», – заявив Столтенберґ, прибувши на саміт голів держав та урядів ЄС, який 26 червня завершується у Брюсселі. Голову Північноатлантичного союзу запросили на консультації після силової анексії Криму й дестабілізації східної України.

«Дев’ять з десяти громадян ЄС живуть у країні НАТО. Ми поділяємо однакові цінності та живемо в однаковому середовищі безпеки. Оскільки це середовище нині змінюється, НАТО і ЄС повинні до нього пристосовуватися. Ми вже зробили вирішальні кроки для зміцнення колективної безпеки. І я вітаю Євросоюз, який посилює свою оборону», – заявив голова НАТО.

Попри те, що на саміті ЄС вирішення проблем міграції та грецькі борги відсунули на задній план питання оборони, все ж європейська політика безпеки та її адаптація до нових викликів, зокрема, з боку Росії, стали предметом обговорень лідерів ЄС.

Оборонні та безпекові питання були давно заплановані для розгляду на нинішньому саміті.

На початку року голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер припустив необхідність створення збройних сил Євросоюзу.

Нині, щоб краще з’ясувати питання, пов’язані з адаптацією до нових безпекових реалій після незаконної анексії Криму та війни на Донбасі, голова Європейської ради Дональд Туск запросив на засідання й генсекретаря НАТО.

Тему розмови («Змінене середовище безпеки в Європі») сформулювали, маючи насамперед на увазі агресивну політику Росії та її роль в українському конфлікті. Також європейські лідери обговорюють стратегію боротьби з тероризмом, зокрема, з угрупованням «Ісламська держава». Європейська рада планує доручити верховному представнику ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріці Моґеріні до червня 2016 року підготувати нову глобальну стратегію ЄС із цих питань. Передбачається також можливість збільшення оборонних витрат ЄС.

XS
SM
MD
LG