Доступність посилання

ТОП новини

Латвійці зняли фільм про те, як допомагають Україні


©Shutterstock
©Shutterstock

Латвійці завершили роботу над документальним фільмом «Міст з Латвії до Донбасу: Як ми допомагаємо Україні».

Сценарист фільму, латвійський журналіст і публіцист Імант Лієпіньш розповів Радіо Свобода, що у стрічці йдеться про допомогу, яку надають латвійські волонтери українським військовим та жителям сходу України, про лікування у Латвії поранених українських воїнів та реабілітацію в латвійських родинах українських дітей, постраждалих від російської агресії.

У стрічці використане відео, зняте латвійськими волонтерами в Маріуполі та на Донбасі. З екрану вони діляться враженнями від побаченого, є відеорозповіді жителів сходу України та українських військовослужбовців.

Імант Лієпіньш як журналіст був свідком подій Революції гідності та анексії Криму. Про свої враження він розповів у книзі «Україна. Життя, смерть і внутрішня революція – розповідь очевидця», яка є популярною в Латвії і нещодавно вийшла додатковим тиражем.

Своїм волонтерським досвідом у стрічці ділиться член латвійської громадської волонтерської групи «СОС: допомога українській армії» (SOS palīdzība Ukrainas armijai) Гатіс Прієде. Завдяки старанням членів цієї групи на схід України надходить одяг, амуніція, медикаменти, технічне обладнання.

Один із волонтерів, підприємець Ренарс Спродіс хотів на власні очі побачити, що насправді відбувається на сході Україні, і порівняти з тим, що транслює у Латвії російське телебачення. Після першої поїздки він став одним з найактивніших волонтерів, бо впевнений, що українці сьогодні захищають не тільки свою державу, але й кордони Європи від агресора.

Волонтерську допомогу надають і місцеві українці. Члени Конгресу українців Латвії нещодавно передали значну кількість дефіцитних в Україні медикаментів в добровольчі шпиталі Артемівська і Попасної, а також на передову під Донецьком.

У Латвії заснований Фонд допомоги постраждалим у конфлікті в Україні, мета якого – збір пожертв для реабілітації в Латвії поранених військових і цивільних, а також для оплати роботи латвійських лікарів із лікування тяжкопоранених в українських лікарнях. За словами голови правління фонду Яни Стрелеци, на сьогодні за кошти, зібрані фондом у Латвії, курс реабілітації пройшли шість українських військових, зараз лікується сьомий. У рамках державної програми в Латвії отримали медичну допомогу 20 українських військовослужбовців.

Імант Лієпіньш повідомив, що його документальна робота найближчим часом демонструватиметься на латвійському телебаченні, незабаром її можна буде побачити і в інтернеті. За його словами, планується, що документальний фільм про волонтерську допомогу Латвії Україні демонструватиме також український «5-й канал».

XS
SM
MD
LG