Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: становище на пунктах пропуску через лінію контакту погіршується


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що члени її Спеціальної моніторингової місії в Україні стали в четвер, 25 червня, свідками довгих черг на кількох пунктах пропуску через лінію контакту сторін конфлікту в частині сходу України.

Зокрема, на українському блокпості у Волновасі Донецької області спостерігачі бачили того дня чергу на в’їзд до підконтрольних владі України територій завдовжки у 2,5 кілометри, що складалася з 20 вантажівок і 417 легкових авт із сотнями пасажирів, чоловіків і жінок, різного віку, серед них і дітей. А у зворотному напрямку, на в’їзд до окупованих територій, черга з 30 вантажівок і 684 легковиків розтягнулася на 3,5 кілометри.

Українські військові на блокпості повідомили, що через нові процедури контролю час перетину лінії контакту становить до 24 годин. При цьому члени місії не побачили ніяких туалетів і можливостей доступу до води і їжі; частина людей у черзі була вочевидь невдоволена цим.

На іншому, неназваному українському блокпості за 60 кілометрів на північ від Донецька спостерігачі бачили чергу з 280 цивільних автомашин, трьох автобусів і одного авта швидкої допомоги, які чекали на виїзд до окупованих територій. Про чергу у зворотному напрямку вони не повідомляють.

Там український командир повідомив, що 20 відсотків цивільних, які намагаються перетнути лінію контакту, не мають чинної перепустки, і їм відмовляють. Він також розповів, що останнє наразі урядове рішення від 16 червня забороняє проїзд через лінію контакту всіх важких вантажівок, крім гуманітарної допомоги, але в ньому не визначено чітко, що саме вважати «важкою вантажівкою». І на цьому блокпості спостерігачі не бачили ніяких санітарних можливостей для людей у черзі.

В ОБСЄ також повідомляють про нові обстріли, що сталися в четвер, зокрема, біля донецького аеропорту й села Широкина під Маріуполем на Донеччині чи біля Попасної, Щастя і Трьохізбенки на Луганщині.

Крім того, як і щодня, в повідомленні міститься перелік порушень режиму відведення важких озброєнь обома сторонами, які члени місії спостерігали особисто чи завдяки безпілотнику.

На лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України, відповідно до мінських домовленостей, іще з 15 лютого теоретично діє режим припинення вогню, важкі озброєння мали бути відведені від неї на відстань поза досяжність пострілу. Але порушення стаються постійно, обидві сторони звинувачують противника у провокаціях.

Служба безпеки України 16 червня опублікувала оновлений тимчасовий порядок перетину лінії контакту. Він передбачає, серед іншого, скасування паперових перепусток і, як заявили в СБУ, має «не лише спростити систему отримання дозволу на перетин лінії зіткнення, але й викорінити зловживання і корупцію». Натомість правозахисники і переселенці вважають, що новий тимчасовий порядок перетину лінії розмежування обмежив і без того урізані війною права громадян України, жителів Донецької і Луганської областей. Крім того, вони вважають, що ускладнення умов перетину тільки породить зайву корупцію на блокпостах.

XS
SM
MD
LG