Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі сепаратисти критикують проект змін до Конституції України


Андрій Пургін, архівне фото
Андрій Пургін, архівне фото

Сепаратисти зі збройного угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, розкритикували проект змін до Конституції України, зокрема, в галузі децентралізації влади.

Як заявив один із ватажків «ДНР» Андрій Пургін, пропоновані зміни «не мають ніякого стосунку до Комплексу заходів від 12 лютого».

Як повідомляють із окупованого Донецька російські агентства, Пургін також сказав, що проект конституційних змін розробляли без участі представників його угруповання, нікого з них не запрошували до участі в цьому і нічого з ними не узгоджували.

У п’ятницю, 26 червня, президент Петро Порошенко повідомив, що в роботі Конституційної комісії разом із фахівцями взяли участь представники всіх регіонів України, в тому числі і Донбасу.

Він також сказав, що особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей буде остаточно врегульований шляхом внесення змін до Конституції України. Він пояснив, що Конституційна комісія пропонує в перехідних положеннях визначити, що режим місцевого самоврядування на території цих районів визначається окремим законом. При цьому президент нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила цей закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей. Таким чином, додав Порошенко, Україна виконала свої зобов’язання з цього огляду за мінськими домовленостями. Однією з цих домовленостей є Комплекс заходів, підписаний 12 лютого.

Донецькі, а також луганські сепаратисти вже кілька разів заявляли, що передавали Києву свої пропозиції щодо змін до Конституції України. Росія, зі свого боку, звинувачувала Україну в тому, що «Київ не веде прямого діалогу з Донецьком і Луганськом». Позиція ж української сторони полягає в тому, що політичний діалог можна вести тільки з законними представниками цих регіонів: наразі з тими, хто був обраний на останніх місцевих виборах; у майбутньому, після нових місцевих виборів, проведених за українським законодавством і під міжнародним моніторингом, – із обраними на них новими законними представниками окупованих нині територій, – але не з нинішніми ватажками збройних сепаратистських угруповань, визнаних в Україні терористичними, які захопили ці території силою.

28 червня в Україні – День Конституції, в пам’ять про ухвалення цього дня 1996 року нині чинного Основного закону України.

XS
SM
MD
LG