Доступність посилання

ТОП новини

У Греції закривають банки


Центральний банк Греції запроваджує контроль за капіталами і вказує банкам країни припинити роботу, заявив прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас.

Виступаючи на телебаченні, він сказав, що до таких кроків довелося вдатися після того, як Європейський центральний банк відмовився підвищити суму екстреного кредиту для грецьких банків.

Ципрас заявив, що банківські вклади греків залишаться в безпеці, й так само будуть гарантовані виплати пенсій і зарплат, і закликав усіх до спокою.

Він не уточнив, як довго будуть закриті банки і які обмежувальні заходи, як-то на зняття готівки з банкоматів чи на перекази грошей за кордон, будуть запроваджені.

Раніше в неділю, 28 червня, ЄЦБ заявив, що заморожує на дотеперішньому рівні своє екстрене кредитування фінансової системи Греції, яка тепер потребує значно більших фінансових вливань через втечу готівки.

За повідомленнями, менш як протягом останньої доби, від часу, коли в ніч на неділю парламент Греції схвалив проведення референдуму щодо умов міжнародної допомоги, з банкоматів країни зняли готівкою 1 мільярд 300 мільйонів євро, побоюючись саме тих заходів, про які й оголосив Ципрас.

Напередодні голосування в парламенті Греції лівацький прем’єр-популіст висловив упевненість, що на референдумі грецький народ відкине вимоги кредиторів.

А міжнародні кредитори перед цим голосуванням відкинули заклик Афін продовжити програму порятунку поза термін 30 червня, коли вона завершується, принаймні до 5 липня, коли має відбутися референдум. Вони заявили, що рішення про референдум зачиняє двері для подальших переговорів про фінансову допомогу Греції, умовою надання якої були такі заходи заощадження й наповнення бюджету, як пенсійна реформа зі збільшенням пенсійних внесків чи підвищення податку на додану вартість.

Цього ж дня, 30 червня, Греція має погасити 1 мільярд 600 мільйонів євро боргу перед Міжнародним валютним фондом, але не має цих коштів і раніше сподівалася отримати їх від кредиторів. Неповернення боргу фактично означатиме дефолт Греції, який, як вважають, може призвести до її виходу з зони обігу євро, і призведе до глибокої банківської кризи в цій країні.

XS
SM
MD
LG