Доступність посилання

ТОП новини

Чільники МЗС роз’їжджаються з переговорів щодо Ірану через брак поступу


Федеріка Моґеріні виступає перед пресою у Відні, 28 червня 2015 року
Федеріка Моґеріні виступає перед пресою у Відні, 28 червня 2015 року

Із Відня, де тривають переговори щодо ядерної програми Ірану, в неділю роз’їхалися голови й чільні представники міністерств закордонних справ країн-учасниць через брак поступу.

Сторони вже фактично визнали, що досягти очікуваної домовленості у визначений ними раніше термін до 30 червня не вдасться, і погодилися продовжити їх іще принаймні на кілька днів.

Удень до Тегерана для консультацій вилетів міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф, щоб повернутися на переговори тільки пізно ввечері 30 червня. Під вечір роз’їхалися на кілька днів і інші чільні учасники, залишивши продовжувати переговори учасникам нижчого рівня, щоб долати все ще наявні розбіжності.

Як заявила верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні, яка координує дії Великої Британії, Франції, Німеччини, США, Китаю й Росії на цих переговорах із Іраном, міністри продовжать зустріч через кілька днів, коли робота над текстом домовленості просунеться.

За її словами, політична воля досягти домовленості є з усіх сторін.

У Відні тривають остаточні переговори Ірану і шести з провідних країн світу, на яких мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана – скорочення числа центрифуг для збагачення урану, зменшення запасу збагаченого урану чи зміни конструкції атомного реактора в Араку – в обмін на послаблення, а потім і повне зняття санкцій. У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися таємно створити ядерну зброю; Тегеран заперечує ці звинувачення.

Серед невирішених важливих питань – точні графіки дій Ірану і поетапного скасування санкцій проти нього, а також право інспекторів ООН перевіряти й ті іранські ядерні об’єкти, що є водночас військовими.

Ці переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники попередніх переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання. Нинішні переговори, за домовленістю сторін, мали бути завершені до 30 червня. Але останнім часом стали лунати сумніви, що до кінця червня сторонам вдасться узгодити всі деталі, й заяви, що термін може бути продовжений.

XS
SM
MD
LG