Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Молдові: в Кишиневі перемагає проєвропейський мер


На виборчій ділянці в Кишиневі, 28 червня 2015 року
На виборчій ділянці в Кишиневі, 28 червня 2015 року

У Молдові в неділю відбулося друге коло місцевих виборів, яке називали випробуванням курсу країни – на продовження європейської інтеграції чи на повернення в орбіту Росії.

Найбільше уваги привертали вибори мера столиці Кишинева. За попереднім результатом підрахунку 99 відсотків голосів, веде перед дотеперішній мер, заступник голови проєвропейської Ліберальної партії Дорін Кіртоаке. 36-річний політик очолював місто вже два терміни. Нині він отримує перші неформальні привітання.

Його суперниця, висуванка проросійської Партії соціалістів 59-річна Зінаїда Гречана, яка була прем’єр-міністром Молдови в останньому уряді комуністів у 2008–2009 роках, за цими попередніми даними, відстає майже на 7 відсотків. Але вона не визнає поразки; в її партії тепер говорять, що оскаржать результати виборів у Кишиневі, бо, мовляв, мають докази фальсифікацій – про які вони й не згадували, доки представниця соціалістів, як виглядало, ще мала шанс на перемогу.

Загалом у нинішньому другому колі вибори відбувалися в 458 населених пунктах, де в першому колі 14 червня ніхто не отримав понад 50 відсотків голосів.

У першому колі проєвропейські партії перемогли у 348 населених пунктах Молдови, у 56 попереду були проросійські сили, незалежні кандидати здобули перемогу у 34.

XS
SM
MD
LG