Доступність посилання

ТОП новини

Під проводом Китаю працюватиме міжнародний інвестиційний банк


Лідери 21 країни після укладення початкової угоди про створення інвестиційного банку, Пекін, Китай, жовтень 2014 року
Лідери 21 країни після укладення початкової угоди про створення інвестиційного банку, Пекін, Китай, жовтень 2014 року

У Китаї 29 червня відбулося підписання угоди про створення Азійського інфраструктурного інвестиційного банку. Новий міжнародний фінансовий інститут діятиме на одному полі зі Світовим банком та Азійським банком розвитку.

Представники 57 країн зустрілися в Пекіні і визначили частку кожного члена та початковий капітал банку. Китай вкладає близько 30% у капітал та матиме 26-відсоткову частку в голосуванні. Індія має 8,4% в капіталі, Росіяє третім за величиною вкладником – 6,5%.

Австралія, Велика Британія, Німеччина та Південна Корея також увійшли до числа засновників фінансового інституту.

Сполучені Штати та Японія не приєдналися до Азійського інфраструктурного інвестиційного банку. Вашингтон має сумніви щодо стандартів управління в цій структурі і бачить її як інструмент поширення «м’якої сили» з боку Пекіна. Вашингтон закликав європейських союзників не брати участь у цьому проекті, але багато з них вдалися до цього кроку для поліпшення відносин із Китаєм.

Азійський інфраструктурний інвестиційний банк фінансуватиме енергетичні, транспортні та інфраструктурні проекти в Азії. Очікується, що вже цього року банк виділить мільярди доларів на такі проекти.

XS
SM
MD
LG