Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії поліція має намір прибрати барикади з проспекту Баграмяна


Протести в Єревані, 28 червня 2015 року
Протести в Єревані, 28 червня 2015 року

У Вірменії поліція має намір прибрати сміттєві баки з проспекту Баграмяна, які весь цей час були барикадою між демонстрантами і поліцейськими.

Як заявив полковник поліції Арсен Айвазян, порушено кримінальну справу за ознаками статті 185 Кримінального кодексу Вірменії (навмисне знищення або псування чужого майна), в рамках якої ухвалено рішення конфіскувати сміттєві баки компанії «Санітек» на проспекті Баграмяна.

Він зазначив, що найближчим часом співробітники поліції здійснюватимуть відповідні слідчі дії.

«Будь-яка спроба перешкодити діям отримає правову оцінку», – заявив Айвазян.

Він також додав, що в рамках кримінальної справи поки що немає підозрюваних або обвинувачених.

«Якщо є особа, яка в даний момент вважає, що ці сміттєві баки належать їй або вона ними розпоряджається на даний момент, прошу підійти, і якщо є заперечення, надати їх», – зазначив поліцейський.

Ця заява викликала невдоволення протестувальників, вони зажадали, щоб поліція надала їм повідомлення в 15 тисячах примірників, щоб всі протестуючі могли з ним ознайомитися.

Від минулого тижня у Вірменії тривають акції протесту. Демонстранти протестують проти підвищення тарифів на електроенергію у Вірменії на 16% з 1 серпня.

Генпрокуратура Вірменії відкрила кримінальну справу у зв’язку з акцією протесту у столиці за статтею «хуліганство».

23 червня удосвіта поліція розігнала в Єревані за допомогою водометів мітинг, який розпочався в понеділок з ініціативи руху «Ні грабунку». Проте того ж дня протестувальники знову вийшли на мітинг. У поліції пообіцяли не застосовувати жодних силових дій щодо активістів, поки акція проходить мирно.

За даними правозахисників, всього поліція в Єревані затримала 237 демонстрантів, ще 12 – в місті Гюмрі. Серед затриманих силовиками були і журналісти, зокрема з вірменської служби Радіо Свобода. В міжнародній правозахисній організації Amnesty International заявили: заяви про цілеспрямоване переслідування поліцією журналістів спонукають до тривожних висновків про свободу слова і теж потребують розслідування. Поліція Єревана вибачилася за свої дії щодо працівників ЗМІ і пообіцяла відшкодування матеріальних збитків через пошкоджену техніку.

27 червня президент Вірменії Серж Сарґсян пообіцяв з бюджету компенсувати громадянам своєї країни різницю між старою ціною та новим, на 16% вищим тарифом на електричну енергію, який має бути запроваджений з 1 серпня. Проте щонайменше двоє лідерів протесту відкинули план президента.

XS
SM
MD
LG