Доступність посилання

ТОП новини

Дати наступних переговорів щодо Ірану ще немає – Фаб’юс


Прем’єр-міністр Франції Лоран Фаб’юс
Прем’єр-міністр Франції Лоран Фаб’юс

Прем’єр-міністр Франції Лоран Фаб’юс повідомляє, що переговори щодо ядерної програми Ірану продовжаться після 30 червня, але переговорники вирішили не встановлювати конкретну дату їхнього проведення.

У понеділок, 29 червня, Фар’юс заявив журналістам у Нью-Йорку, що цього тижня він планує повернутися до Відня, як і представники Ірану, Британії, Китаю, Франції, Німеччини Росії та США продовжать роботу над завершенням угоди щодо скорочення ядерної програми Тегерана в обмін на послаблення санкцій.

За словами Фаб’юса, переговорники «досягли прогресу, але процес і досі незавершений».

Із Відня, де тривають переговори щодо ядерної програми Ірану, у неділю, 28 червня, роз’їхалися голови і чільні представники МЗС країн-учасниць через брак поступу.

Сторони фактично визнали, що досягти очікуваної домовленості у визначений ними раніше термін до 30 червня не вдасться, і погодилися продовжити їх іще принаймні на кілька днів.

У Відні тривають остаточні переговори Ірану і шести з провідних країн світу, на яких мають узгодити детальні технічні параметри значного згортання ядерної програми Тегерана – скорочення числа центрифуг для збагачення урану, зменшення запасу збагаченого урану чи зміни конструкції атомного реактора в Араку – в обмін на послаблення, а потім і повне зняття санкцій. У світі непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми може намагатися таємно створити ядерну зброю. Тегеран заперечує ці звинувачення.

Серед невирішених важливих питань – точні графіки дій Ірану і поетапного скасування санкцій проти нього, а також право інспекторів ООН перевіряти й ті іранські ядерні об’єкти, що є водночас військовими.

Ці переговори почалися після того, як на початку квітня учасники попередніх переговорів щодо ядерної програми Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання. Нинішні переговори, за домовленістю сторін, мали бути завершені до 30 червня. Але останнім часом стали лунати сумніви, що до кінця червня сторонам вдасться узгодити всі деталі, й заяви, що термін може бути продовжений.

XS
SM
MD
LG